Το γράμμα Ρώσου ακτιβιστή από τη φυλακή
Shutterstock
Shutterstock

Το γράμμα Ρώσου ακτιβιστή από τη φυλακή

Με την κατηγορία της προδοσίας κρατείται σε φυλακή της Μόσχας ο Ρώσος ακτιβιστής Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα, όπως εξηγεί μέσα από μια σειρά επιστολών του προς την ανταποκρίτρια του Sky News, Σάρα Ρέινσφορντ.

«Το Κρεμλίνο θέλει να παρουσιάσει τους αντιπάλους του Πούτιν ως προδότες, αλλά οι πραγματικοί προδότες είναι αυτοί που καταστρέφουν την ευημερία, τη φήμη και το μέλλον της χώρας μας για χάρη της προσωπικής τους εξουσίας, όχι αυτοί που μιλούν εναντίον της», αναφέρει σε ένα από τα γράμματά του, σύμφωνα με το BBC.

Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα είναι έως 24 χρόνια. Ο ίδιος συνελήφθη στη Μόσχα, οπότε και αποφάσισε να επιστρέψει στην αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Αρχικά τέθηκε υπό κράτηση για ανυπακοή σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας, στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν πρόσθετες κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» σχετικά με την ηγεσία και τον στρατό της Ρωσίας. Η σύζυγος του Καρα-Μούρζα έμαθε (11 Απριλίου) για τη σύλληψή του από τον δικηγόρο του, καθότι η ίδια ζει στις ΗΠΑ.

Απόφοιτος του Κέιμπριτζ και πρώην σύμβουλος του Μπόρις Νεμτσόφ, ο ακτιβιστής δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει που μίλησε εναντίον της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «το τίμημα της σιωπής είναι απαράδεκτο». Αναφορικά με μια πιθανή κατάληξη του πολέμου, θεωρεί ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να φύγει αλώβητος. «Εάν του επιτραπεί μια σωτήρια έξοδος από τον πόλεμο, τότε σε ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε άλλο ένα», σημείωσε.

"Όλοι καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Αλλά δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλός μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, γιατί η σιωπή είναι μια μορφή συνενοχής", εξηγεί ο Βλαντιμίρ σε γράμμα που έγραψε από το κελί του.

Το τελευταίο άτομο που κατηγορήθηκε στη Ρωσία για προδοσία λόγω πολιτικής αντιπολίτευσης, ήταν ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, που κρατήθηκε το 1974. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε μια τέτοια παρέα», σημείωσε σχετικά ο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα.