Ρώσος διπλωμάτης: Εχθροί και πιθανοί στόχοι Σουηδία και Φινλανδία, αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ρώσος διπλωμάτης: Εχθροί και πιθανοί στόχοι Σουηδία και Φινλανδία, αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ανώτερος Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αυτόματα από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε πιθανούς στόχους της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απάντηση της ρωσικής πλευράς.

«Αν υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, τότε θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι πολύ εχθρική συμμαχία για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, από ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού, με όλους τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ευρώπης, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Το τέλος της ουδετερότητας

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», με τη Σουηδία να αναμένεται να ακολουθήσει, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση των δύο σκανδιναβικών χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα που διατήρησαν καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Φινλανδίας άμεση απειλή για τη Ρωσία και απείλησε με αντίποινα, περιλαμβανομένων απροσδιόριστων «στρατιωτικοτεχνικών» μέτρων.

Η εξέλιξη σημειώνεται ακόμη, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώκουν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Επιπλέον, στη Γενεύη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου και πέραν αυτής, μια κίνηση που η Ρωσία χαρακτήρισε πολιτική. 

Ταχεία ενταξιακή διαδικασία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι Φινλανδοί θα γίνουν «θερμά δεκτοί» και υποσχέθηκε «ομαλή και ταχεία» ενταξιακή διαδικασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.

Τα σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων (800 μίλια) της Φινλανδίας θα υπερδιπλασιάσουν το μήκος των συνόρων μεταξύ της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας και της Ρωσίας, φέρνοντας τους φρουρούς του ΝΑΤΟ σε απόσταση λίγων ωρών από τα βόρεια προάστια της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρει το Reuters.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν.

Ερωτηθείς αν η ένταξη της Φινλανδίας συνιστά άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετσκόφ δήλωσε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».

«Η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τη λύπη μας και αποτελεί λόγο για αντίστοιχες συμμετρικές απαντήσεις από την πλευρά μας», πρόσθεσε ο Πετσκόφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να προβεί σε «αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για πιθανά μέτρα, όπως εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στη Βαλτική Θάλασσα.

«Εσείς το προκαλέσατε»

Ερωτηθείς την Τετάρτη αν η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε πρόκληση για τη Ρωσία, ο Νιινίστο ανέφερε πως η απάντησή μου στο Κρεμλίνο θα ήταν «εσείς το προκαλέσατε, κοιτάξτε τον καθρέφτη». 

Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία μετατόπισε τη σκανδιναβική κοινή γνώμη, με πολλούς να υιοθετούν πλέον την άποψη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή.

Η Φινλανδία μετρά αιώνες δύσκολης ιστορίας στη σκιά της Ρωσίας. Την Πέμπτη εντάθηκαν οι διαφωνίες σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας στην Ευρώπη - που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή κεφαλαίων της Μόσχας και η μεγαλύτερη πηγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του κύριου αγωγού που περνά από την Πολωνία, ενώ το Κίεβο τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τη διαδρομή του αγωγού που έκλεισε αυτή την εβδομάδα, αν δεν ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών που έχει χάσει από τους φιλορώσους μαχητές.

Οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν.

Το κόστος του πολέμου

Η Ουκρανία έχει ξοδέψει 8,3 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη. Την ίδια ώρα ωστόσο, δημοσιογράφοι του Reuters επιβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία έχει πλέον τον έλεγχο της περιοχής που εκτείνεται μέχρι τις όχθες του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, περίπου 40 χλμ ανατολικά από το Χάρκοβο.

Στα βόρεια, οι Ουκρανοί πιέζουν προς τα ρωσικά σύνορα. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν την ανακατάληψη του χωριού Πιτόμνικ, το οποίο βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής προς τα σύνορα. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι ανασυντάσσονται για να αποτρέψουν περαιτέρω προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων γύρω από το Χάρκοβο.

Η υποχώρηση της Ρωσίας έχει αρχίσει να δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους κατοίκους να επιστρέψουν σε χωριά που έχουν ανακαταληφθεί γύρω από το Χάρκοβο.

Όμως οι περιοχές παραμένουν γεμάτες νάρκες και παγίδες. Η εισβολή έχει εκτοπίσει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της Ουκρανίας και ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπερβαίνει πλέον τα 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.