Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή - Τι αλλάζει, πώς θα αντιδράσουν Ισραήλ και δυτικοί σύμμαχοι
Αναλυτές σε BBC και Sky News

Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή - Τι αλλάζει, πώς θα αντιδράσουν Ισραήλ και δυτικοί σύμμαχοι

Η νέα πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το βράδυ της Τρίτης, άλλαξε τα δεδομένα στην κρίση της Μέσης Ανατολής, με τους αναλυτές να αναμένουν «σημαντικά αντίποινα» που θα στοχεύουν σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Τεχεράνης και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες. Στις αναλύσεις τους περιγράφουν τι έχει αλλάξει, σε σχέση με την προηγούμενη επίθεση του Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο και τι θα ζητήσουν από τον Νετανιάχου οι σύμμαχοί του στη Δύση.

Δημοσίευμα του Axios υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες. Επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει ότι  στο κάδρο μπαίνουν και εγκαταστάσεις αεράμυνας καθώς και στοχευμένες δολοφονίες τρομοκρατών, ακολουθώντας το μοντέλο της εξόντωσης του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη προ διμήνου.

Ήδη η ισραηλινή ηγεσία διαμηνύει ότι η απάντηση αυτή τη φορά θα είναι πολύ σημαντικότερη εκείνης του περασμένου Απριλίου όταν επλήγη συστοιχία αεράμυνας S-300 στην Ισφαχάν και τερμάτισε την ανταλλαγή άμεσων επιθέσεων των δύο χωρών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας κατέληξε στο ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση, χωρίς να λάβει σαφή απόφαση για τη μορφή της. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Μιλώντας στο Sky News  αναλυτής Μάικλ Κλαρκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει μια ευκαιρία αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αντίποινα από την πλευρά του Ιράν και να «οριοθετήσει» ως ένα σημείο τη νέα φάση που διέρχεται η Μέση Ανατολή.

«Το Ισραήλ σίγουρα να απαντήσει γιατί δεν θέλει να επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, ότι, δηλαδή, το Ιράν μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το Ισραήλ θέλει η απάντησή του να είναι ισχυρότερη από την επίθεση της Τεχεράνης. Στο σημείο αυτό παρέθεσε και την παράμετρο της πίεσης που δέχεται το Τελ Αβίβ από τους συμμάχους του να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως προς το μέγεθος της απάντησης.

«Αναμφίβολα αυτό που θα πουν τα δυτικά κράτη στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι "αν πρόκειται να απαντήσετε, απαντήστε με πολύ προσεκτικά με χορογραφημένο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το καπάκι της έντασης"».

Ο ίδιος διατύπωσε τις αμφιβολίες του ως προς την αποτελεσματικότητα των δυτικών πιέσεων λέγοντας ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι ο Νετανιάχου έχει τη διάθεση να το κάνει αυτό» και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι είναι σε «ρέντα» και ότι μπορούν να απωθήσουν ταυτόχρονα όλους τους εχθρούς τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

«Δεν μπορούν να τους νικήσουν, αλλά μπορούν να τους ξαναβάλουν στο "κουτί τους" για να δώσουν στο Ισραήλ αρκετά χρόνια χώρο "ανάσας" από την πίεση που υφίσταται», συμπλήρωσε.

«Το αν μπορέσει να βάλει ένα "καπάκι" σε αυτήν την ένταση θα εξαρτηθεί μάλλον από το πώς οι Ισραηλινοί δομούν τώρα την απάντησή τους, κάτι που νομίζω ότι θα το δούμε μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες», κατέληξε.

Μιλώντας στο BBC ο αναλυτής Τζέρεμι Μπόουεν παραθέτει τα δεδομένα, βάσει των οποίων στην ανάλυσή του περιγράφει τη νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ειδοποιός διαφορά της πυραυλικής ιρανικής επίθεσης το βράδυ της Τρίτης σε σχέση με την προηγούμενη που εκδηλώθηκε τον περασμένο Απρίλιο ήταν ότι «ήθελαν να κάνουν κάποια σοβαρή ζημιά και το έκαναν με ένα πολύ πιο επιθετικά».

Υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου τότε «πάρε μια νίκη αλλά μην δώσεις μια πολύ μεγάλη απάντηση» αλλά οι Ισραηλινοί έκαναν ακριβώς το αντίθετο. 

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάρτηση του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ μετά την ιρανική επίθεση, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε «πολύ δυνατή γλώσσα» καθώς ανέφερε ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια για να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».

«Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να στραφεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων  του Ιράν, προκειμένου να «σακατέψει θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς», συνέχισε, προσθέτοντας πως τώρα αν και δεν είναι πρωθυπουργός αντανακλά μια συγκεκριμένη διάθεση στη χώρα.

Δεν θα απέκλεια επιθέσεις από το Ισραήλ σε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή - πυρηνικές εγκαταστάσεις, πετροχημικές εγκαταστάσεις, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ιρανική οικονομία, είπε και συμπλήρωσε ότι «το σενάριο ήταν πάντα ότι το Ιράν είχε μια μπροστινή άμυνα με τη μορφή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά, εάν το Ιράν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του δέχονταν επίθεση».

Όπως παρατήρησε ο αναλυτής, αυτό που άλλαξε είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ αποδεκάτισε την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, κατέστρεψε τα μισά όπλα της, σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές αρχές, και προχώρησε σε στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο.

«Ο αποτρεπτικός παράγοντας που είχε το Ιράν, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε, δεν έχει απλώς εξαφανιστεί, έχει θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι να δράσουν, ενώ την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν μεταφέρει αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, δίνοντας το μήνυμα στους Ιρανούς ότι αν χτυπήσετε το Ισραήλ, χτυπάτε και τις ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν για το φόβο της εξάπλωσης του πολέμου: η αστάθεια, η αναταραχή που προέρχεται από όλα όσα συμβαίνουν - τώρα τα βλέπουμε να εξελίσσονται και να αφήνουν πολύ λίγα περιθώρια για διπλωματία», επισήμανε.

Διαβάστε Περισσότερα