Σε θέσεις μάχης Τζόνσον και αντιπολίτευση για μια ακόμα μέρα

Σε θέσεις μάχης Τζόνσον και αντιπολίτευση για μια ακόμα μέρα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μία ακόμη κρίσιμη ημέρα για το Brexit αναμένεται στη Βρετανία καθώς το νομοσχέδιο που αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες θα λάβει την βασιλική επικύρωση.

Έπειτα από μια εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από την παραίτηση της Υπουργού Εργασίας Αμπέρ Ραντ με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και τις δηλώσεις των Υπουργών Τζαβιντ και Ρααμπ αντίστοιχα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Ντομινίκ Ρααμπ Υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές νομικές οδούς, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο του «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

Την ίδια ώρα, σήμερα πρόκειται να τεθεί στο Κοινοβούλιο για δεύτερη φορά το αίτημα της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντώνται προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Το Εργατικό Κομμα, το SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν πρόωρες εκλογές αν δεν αιτηθεί και επισήμως ο Μπόρις Τζόνσον την παράταση από τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός που χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων της βουλής για να προκηρύξει εκλογές, δεν θα την έχει ούτε απόψε.

Πέραν αυτών όμως, ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Ωστόσο το φερόμενο αυτό σχέδιο αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο της χώρας. Ήδη ο Λόρδος Σαμπτιον πρωην ανώτατος Δικαστής είπε ότι "είναι ξεκάθαρο τι ζητά η Βουλή από τον πρωθυπουργό κάθε τι άλλο συνιστά παράβαση του νόμου".

Παράλληλα όμως, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου την οποία αποδίδουν στα «παιχνίδια» της βρετανικής κυβέρνησης. Χθές μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε νέο αίτημα παράτασης του Άρθρου 50, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.