«Σκόπιμο» φρένο στη χορήγηση βίζας από χώρες της ΕΕ καταγγέλλει η Άγκυρα

«Σκόπιμο» φρένο στη χορήγηση βίζας από χώρες της ΕΕ καταγγέλλει η Άγκυρα

Η Τουρκάλα αθλητικογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σινέμ Οκτέν εξεπλάγη όταν είδε την αίτησή της για βίζα στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης να απορρίπτεται δύο φορές, καθώς πραγματοποιεί τακτικά ταξίδια στην περιοχή για να καλύψει αγώνες και να πάρει συνεντεύξεις.

«Έκανα αίτηση πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία. Οι αρχές και στις δύο χώρες απέρριψαν την αίτησή μου», είπε. «Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω και να κινηματογραφήσω αγώνες και να πάρω συνεντεύξεις, μπορεί και 50-60 φορές. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα». 

Οι αιτήσεις για βίζα που υποβάλλουν Τούρκοι πολίτες στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν απορρίπτονται ολοένα συχνότερα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, ενώ περιοδείες ακυρώνονται.

Στην Άγκυρα σχολιάζουν αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια να τεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δυσχερή θέση ενόψει των σκληρών εκλογών την επόμενη χρονιά, κατηγορία που η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει.

Σύμφωνα με στοιχεία του schengenvisainfo.com, το 16,5% των αιτήσεων από την Τουρκία απορρίφθηκαν πέρυσι, έναντι 12,5% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι απορρίψεις ανέρχονταν σε ποσοστό μόλις 4% το 2015 και άρχισαν να αυξάνονται από το 2017 και έπειτα.

Το κόστος της θεώρησης - που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ ή το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού της Τουρκίας - δεν επιστρέφεται είτε εκδοθεί θεώρηση είτε όχι.

«Συνολικά, τα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων για βίζα Σένγκεν έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η αύξηση του ποσοστού απόρριψης είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεπής για την Τουρκία», σύμφωνα με τη Σκούρτα Γιανούζι του SchengenVisaInfo.com.

Η Οκτέν ανέφερε ότι η γερμανική πρεσβεία δεν έδωσε κανένα εξήγηση για την απόρριψη της αίτησής της. Έγγραφο της γαλλικής πρεσβείας, το οποίο επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τηλεοπτική παρουσιάστρια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παραμονή της στη Γαλλία ή να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στους μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης και στην αύξηση στα ποσοστά απόρριψης έκανε λόγο για σκόπιμη προσπάθεια, προσθέτοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα σε συναντήσεις με τους ομολόγους του.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ και κάποιες δυτικές χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ δίνουν στους πολίτες μας ραντεβού για βίζα ένα χρόνο, 6-7-8 μήνες αργότερα. Αύξησαν επίσης το ποσοστό απόρριψης. Αυτό είναι προγραμματισμένο και σκόπιμο», δήλωσε την Τρίτη.

Ο Τσαβούσογλου απέρριψε «δικαιολογίες» που σχετίζονται με μέτρα για τον κορονοϊό ή ελλείψεις προσωπικού και είπε, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι οι απορρίψεις βίζας έχουν σκοπό να προκαλέσουν πονοκέφαλο στον Ερντογάν.

Το υπουργείο του πρόκειται να προβεί σε προειδοποιήσεις προς τους πρεσβευτές δυτικών χωρών για το ζήτημα τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε. «Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από αυτό, θα λάβουμε αντίστοιχα, περιοριστικά μέτρα», εξήγησε.

Ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, δήλωσε στο Reuters ότι οι αιτήσεις Σένγκεν αντιμετωπίζονται βάσει της αξίας τους και όχι για πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι παρατηρούνται πιο ελλιπείς αιτήσεις από την Τουρκία.