Παραίτηση πρωθυπουργού της Σκωτίας: «Η δουλειά αυτή είναι κάποιες φορές αμείλικτη»
Jane Barlow/Pool photo via AP
Jane Barlow/Pool photo via AP

Παραίτηση πρωθυπουργού της Σκωτίας: «Η δουλειά αυτή είναι κάποιες φορές αμείλικτη»

Η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την παραίτηση της λέγοντας ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να το κάνει.

Όπως διευκρίνισε θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης μέχρι να βρεθεί διάδοχος της ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της δεν έχει να κάνει με πρόσφατες εξελίξεις.

«Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση» δήλωσε, προσθέτοντας ότι πάλευε με την απόφαση αυτή επί εβδομάδες. 

Η 52χρονη πολιτικός αναφερόμενη στις δυσκολίες του πόστου της είπε ότι είναι σκληρό «και μερικές φορές αμείλικτο».

Λέει: "Δεν περιμένω βιολιά εδώ, αλλά είμαι τόσο άνθρωπος όσο και πολιτικός".

Μιλώντας για περισσότερο χρόνο για την οικογένεια, προσθέτει: "Το να δίνεις τα πάντα από τον εαυτό σου σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνεις".

Λέει ότι αυτή η απαιτητική δουλειά και στην περίπτωσή της, "κινδυνεύει να γίνει πάρα πολύ καιρό".

Αναφέρεται στην έλλειψη ιδιωτικότητας στη δουλειά, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να βγεις για καφέ ή να συναντήσεις φίλους - και αναφέρει τη "βιαιότητα" της ζωής ως πολιτικός.

Νωρίτερα το BBC είχε προαναγγείλει αυτήν την πρόθεση της. 

Η Στέρτζον εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του 2014, όταν η χώρα ψήφισε με 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όπως η Τζακίντα Άρντερν» 

Για έκπληξη όλων από τη σημερινή της κίνηση κάνει λόγο η Daily Mail που αναφέρει ότι το ήξεραν μόνο οι πολύ στενοί συνεργάτες της ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το γνώριζε μόνο ο σύζυγος της, Πίτερ Μάρελ που είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της. 

Πηγές του περιβάλλοντος της Στέρτζον χαρακτήρισαν την εξέλιξη ως «στιγμή  Τζακίντα Άρντερν», μια αναφορά στην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας που παραιτήθηκε ξαφνικά στις αρχές του έτους δηλώνοντας ότι δεν είχε άλλες αντοχές, προσθέτοντας ότι είναι «καλύτερα να φύγεις πριν το πλοίο βυθιστεί και σε σπρώξουν».

Η αποχώρησή της είναι πιθανό να αποδειχθεί τεράστια ώθηση για τον σερ Κέιρ Στάρμερ των Εργατικών, ο οποίος χρειάζεται έδρες στη Σκωτία για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά και για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι βρήκαν στο πρόσωπο της Στέρτζεον μια ισχυρό αντίπαλο, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Μια πηγή των Τόρις δήλωσε ότι ο Στάρμερ "γίνεται ένας τυχερός στρατηγός" και θα μπορούσε να αποκομίσει τα οφέλη στη Σκωτία στις επόμενες εκλογές.

«Υπάρχει σχεδόν ένα κενό μετά από αυτήν, επειδή δεν υπάρχει κανείς τώρα που να είναι ένας σαφής και προφανής διάδοχος για να αναλάβει», δήλωσε στο Reuters ο  Άντονι Γουέλς, επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινωνικής έρευνας στο YouGov UK.

Είπε ότι η δύναμη της Στέρτζον στην κορυφή του κόμματος περιόρισε τις εσωτερικές διαμάχες σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός: «Χωρίς κάποιον που να έχει ξεκάθαρα το χέρι της στο τιμόνι, υποθέτω ότι θα είναι λίγο χαοτικό».

Ένας άλλος σύμβουλος των Τόρις σχολίασε: «Ποιος να το ήξερε ότι το θέμα των τρανς θα την λύγιζε».

Δημοψήφισμα και νομοσχέδιο αλλαγής φύλου 

Η Στέρτζον υπέστη πλήγμα τον Νοέμβριο, όταν το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η Στέρτζον αντέδρασε δηλώνοντας ότι θα μετατρέψει τις επόμενες βρετανικές βουλευτικές εκλογές σε de facto δημοψήφισμα για να αυξήσει την πίεση στο Γουεστμίνστερ να χορηγήσει άλλη μια ψηφοφορία.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε πάνω από το 50% στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Η Στέρτζον, 52 ετών, είχε επίσης πρόσφατα εμπλακεί σε μια διαμάχη σχετικά με τις πολιτικές για τους τρανσέξουαλ, αφού η Σκωτία ψήφισε ένα νομοσχέδιο για να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ απάντησε λέγοντας ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο, την πρώτη φορά που επικαλείται την εξουσία άσκησης βέτο σε σκωτσέζικο νόμο, επειδή θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σκωτία αναγκάστηκε τότε να επανεξετάσει τη διαχείριση των τρανς κρατουμένων και να σταματήσει την τοποθέτηση τρανς ατόμων με ιστορικό βίας κατά γυναικών σε γυναικείες φυλακές.

Διαβάστε επίσης: 

Νέα Ζηλανδία: Παραίτηση – έκπληξη της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια