Το σοκ για τις δολοφονίες στο Ζόλινγκεν και ο φόβος της Ακροδεξιάς
(AP Photo/Martin Meissner)
(AP Photo/Martin Meissner)
Deutsche Welle, Politico

Το σοκ για τις δολοφονίες στο Ζόλινγκεν και ο φόβος της Ακροδεξιάς

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Γερμανία, μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια υπαίθριας γιορτής για τα 650ά γενέθλια της πόλης Ζόλινγκεν στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία, κοντά στο Nτίσελντορφ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τη σύλληψη ενός 15χρονου υπόπτου για την επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία και εξετάζει εάν είναι ο δράστης που αφαίρεσε τη ζωή τριών ανθρώπων (ηλικίας 67, 57 και 56 ετών) και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων οκτώ, αναφέρει το BBC. 

Ο ύποπτος φέρεται να είχε προβεί σε απειλές λίγο πριν από το έγκλημα, αναφέρει η Bild, αν και ο δράστης φέρεται να διαφεύγει της σύλληψης.

Μετά την επίθεση, δύο μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν 15χρονο να συνομιλεί με τον φερόμενο ως δράστη.

Η εφημερίδα «Focus» ανέφερε ότι ο φερόμενος ως δράστης είπε: «Σήμερα θα τους μαχαιρώσω όλους».

Ο 15χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου. Κατηγορείται ότι δεν κατήγγειλε σχεδιαζόμενα εγκλήματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ένας από τους αξιωματικούς της αστυνομίας στη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερις «πολύ σοβαρά τραυματίες» στο νοσοκομείο.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα δεν θα κινδυνεύει η ζωή τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια και οι αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση την οποία οι γερμανικές αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια.

«Ο δράστης φώναξε "Allahu Akbar"

Ο ύποπτος κατά την επίθεση φάνηκε να φωνάζει «Allahu Akbar» (= Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), όπως αναφέρει η WELT AM SONNTAG, επικαλούμενη έκθεση της αστυνομίας.

Το γεγονός αναφέρθηκε από αυτήκοο μάρτυρα και ως γνωστόν το σύνθημα χρησιμοποιείται συχνά από ισλαμιστές σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ένα από τα τραυματισμένα θύματα φέρεται επίσης να δήλωσε ότι γνώριζε τον δράστη «από το Ζόλινγκεν» και ότι ήταν επισκέπτης σε τοπικό τζαμί.

Δύο μάρτυρες άκουσαν μια συζήτηση μεταξύ του 15χρονου που συνελήφθη και ενός άλλου ατόμου λίγο πριν από την επίθεση, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς. Ως εκ τούτου, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το άλλο πρόσωπο είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι.

Τα ξημερώματα είχε συλληφθεί άνδρας ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, δεν ήταν ο δράστης. Ο πρώτος συλληφθείς δεν ταίριαζε με την περιγραφή του δράστη από τους αυτόπτες μάρτυρες. Η εφημερίδα περιγράφει τον δράστη ως άνδρα «με αραβικά χαρακτηριστικά», ηλικίας 20-30 ετών, ύψους 1,70-1,75 και επισημαίνει ότι φορούσε μαύρα ρούχα και σκούφο. 

«Πιθανότερο κίνητρο η τρομοκρατία»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε ακόμη την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του, η οποία ωστόσο αρχικά είχε διαψευσθεί. Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα του δράστη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον εντοπισμό του, αλλά «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια δεύτερη σύλληψη πιθανού υπόπτου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, «μέχρις ότου συνθέσουμε μια εικόνα η οποία να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση του δράστη και η αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη περιγραφή.

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο κ. Φλάις δήλωσε ότι οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες. Τα ξημερώματα συνελήφθη ένας 15χρονος, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης, υπήρχαν όμως πληροφορίες ότι πριν από την επίθεση μιλούσε με κάποιον ο οποίος του περιέγραφε τα σχέδια της επίθεσης.

Στον τόπο του εγκλήματος έχουν μέχρι τώρα βρεθεί «περισσότερα από ένα μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και οπτικό υλικό από την επίθεση.

Ερωτώμενος εάν θα συνιστούσε στους πολίτες του Ζόλινγκεν να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συλληφθεί ο δράστης, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ Μάρκους Ρερλ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν θα πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή αν θα χρησιμοποιήσει τα τοπικά μέσα μεταφοράς».

Σοκαρισμένος ο πολιτικός κόσμος 

Mε μήνυμά του μέσω της πλατφόρμας Χ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρει για την τραγική επίθεση στο Ζόλινγκεν: «Η επίθεση στο Ζόλινγκεν προκαλεί τρόμο, με έχει συγκλονίσει. Ένας δολοφόνος σκότωσε βάναυσα πολλούς ανθρώπους. Μίλησα τηλεφωνικά με τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν. Θρηνούμε για τους νεκρούς, στεκόμαστε στο πλευρό των συγγενών. Εύχομαι στους τραυματίες καλή ανάρρωση. Ο δράστης θα πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί με την ύψιστη αυστηρότητα του νόμου».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στέλνει η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, που δηλώνει μέσω Χ «σοκαρισμένη» από την επίθεση τονίζοντας ότι «οι γερμανικές αρχές κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τον υπαίτιο και να διευκρινίσουν τα αίτια της επίθεσης».

Ο τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου Χέντρικ Βυστ ανέφερε ότι όλη η περιοχή βρίσκεται σε σοκ και πένθος. «Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι πολίτες του κρατιδίου μας έχουν στην καρδιά και τις σκέψεις τους το Ζόλινγκεν».

«Θέλαμε απλώς όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα γενέθλια της πόλης μας, ενωμένοι. Τώρα πρέπει να θρηνήσουμε τους νεκρούς και να αγωνιούμε για τους τραυματίες» ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο δήμαρχος της πόλης Τιμ-Όλιβερ Κούρτσμπαχ.

Ακύρωση εκδηλώσεων

Έπειτα από την επίθεση στο «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία», οι κοντινές πόλεις Χίλντεν και Χάαν ανακοίνωσαν την ακύρωση αντίστοιχων δικών τους εκδηλώσεων, επικαλούμενες θέμα ασφάλειας, καθώς ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει.

Σε ένδειξη συμπαράστασης για τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη πέντε, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κάλεσε τις ομάδες της Bundesliga να αγωνιστούν φορώντας πένθιμα περιβραχιόνια.

«Η τρομακτική πράξη στο Ζόλινγκεν με έχει συγκλονίσει, συγκλονίζει την χώρα μας. Θρηνούμε για τους νεκρούς και ανησυχούμε για τους τραυματίες, στους οποίους εύχομαι ειλικρινά δύναμη και ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι «ο δράστης πρέπει να λογοδοτήσει», καλώντας τους πολίτες «να σταθούμε όλοι μαζί, ενάντια στο μίσος και στην βία».

Καθ'οδόν για το Ζόλινγκεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία βρίσκεται η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να μιλήσει με τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιείτο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της γερμανικής πόλης Ζόλινγκεν το οποίο διεξαγόταν επ' ευκαιρία της 650ής επετείου από την ίδρυση της πόλης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιθεωρητή της αστυνομίας, Σάσα Κρέστα,τρεις από τους ανθρώπους που δέχθηκαν επίθεση δεν τραυματίστηκαν αλλά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε εδώ στον τόπο του εγκλήματος. Είναι θλιβερό. Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να προσευχηθούμε να τα καταφέρουν οι σοβαρά τραυματίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επιθεωρητή Κρέστα στο Ντίσελντορφ.

«Στη Ζόλινγκεν βρισκόμαστε όλοι σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε θανάτους και τραυματισμούς. Μου ραγίζει η καρδιά η επίθεση στην πόλη μας. Με δάκρυα στα μάτια σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όσους παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ζόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ.

Μετά την επίθεση, οι αρχές αποφάσισαν να διακοπεί το «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία» που βρισκόταν σε εξέλιξη κι επρόκειτο να διαρκέσει ως και την Κυριακή (25/8). Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ υπολογιζόταν ότι θα παρακολουθούσαν τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Την ώρα της επίθεσης, στην πλατεία Φρόνχοφ, στο κέντρο της Ζόλινγκεν, βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία.

AfD: Βάλτε τέλος στην πολυπολιτισμικότητα

Το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως επίθεση μεταναστών, όπως αναφέρει το Politico.

«Γερμανοί, Θουριγγανοί, θέλετε πραγματικά να συνηθίσετε σε αυτές τις συνθήκες; Απελευθερωθείτε, βάλτε επιτέλους ένα τέλος στον λάθος δρόμο της αναγκαστικής πολυπολιτισμικότητας!» έγραψε ο Μπιέρν Χέκε, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD στη Θουριγγία.

Ο Χέκε προέτρεψε τους πολίτες να «ψηφίσουν για την αλλαγή» και να στείλουν «τα υπεύθυνα κόμματα του καρτέλ στην έρημο», προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο!»

Το AfD δεν επιτίθεται μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και στα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, την κεντροδεξιά CDU/CSU και την ακροαριστερή συμμαχία Ζάχρα Βάγκενκεχτ, που είναι οι κύριοι αντίπαλοι του AfD και στις δύο εκλογές του κρατιδίου.

Στη Σαξονία, όπου το AfD είναι στήθος με στήθος με το CDU, σημείωσε στο X ότι το CDU «δεν θα κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση» και θα ακολουθήσει «μια πολιτική ανοιχτών συνόρων με ακόμη περισσότερη μετανάστευση» σε επίπεδο ΕΕ.

«Η αλλαγή είναι δυνατή μόνο με εμάς», υποστήριξε η βουλευτής του AfD στην Νικόλ Χεχστ.

Όλα αυτά θυμίζουν τις πρόσφατες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που πυροδοτήθηκαν από ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο δράστης ήταν ένας νεοαφιχθείς μετανάστης. Το μαχαίρωμα τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ στα τέλη Ιουλίου προκάλεσε ημέρες βίας σε ολόκληρη τη Βρετανία με ακροδεξιές ομάδες να κατηγορούνται ότι πυροδότησαν βίαιες ταραχές.