Σολτς: Δεν μπορεί να «επιβληθεί» μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία
AP
AP

Σολτς: Δεν μπορεί να «επιβληθεί» μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία

Διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία φάνηκε να έχουν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους χθες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμαινε πως δεν ακούει να λέγονται πολλά για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στις συζητήσεις για την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

 

Η Βραζιλία αποκλείει την αποστολή πυρομαχικών γερμανικής κατασκευής

Ο Λούλα ντα Σίλβα πρόσθεσε ότι η Βραζιλία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Leopard 2 που υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει η Γερμανία στο Κίεβο.

«Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να στείλει πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σολτς, που έφθασε στη Βραζιλία -τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική- προχθές Κυριακή.

«Η Βραζιλία είναι χώρα της ειρήνης. Και γι’ αυτό η Βραζιλία δεν θέλει καμία συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα», επέμεινε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.

Το Βερολίνο έχει παραδώσει 30 Gepard στο Κίεβο και έχει υποσχεθεί να στείλει άλλα επτά. Όμως τα πυρομαχικά για τα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα κατευθυνόμενα με ραντάρ, είναι πλέον λιγοστά. Αν και η γερμανική κατασκευάστρια Rheinmetall ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πυρομαχικά για αυτά, η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει παρά τον Ιούνιο και οι πρώτες ποσότητες θα είναι έτοιμες για παράδοση τον Ιούλιο.

Ήδη τον Απρίλιο του 2022, η Γερμανία προσέγγισε τη Βραζιλία προκειμένου να εξασφαλίσει ως και 300.000 βλήματα για τα Gepard. Όμως πλέον ο Λούλα απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Πέρα από Gepard, οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης γερμανικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης Leopard 1, παλαιότερου τύπου.