«Σούπερ Σάββατο» στην Βρετανία - Ημέρα κρίσης για το Brexit

«Σούπερ Σάββατο» στην Βρετανία - Ημέρα κρίσης για το Brexit

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η μέρα που ξημερώνει είναι από κάθε άποψη ιστορική για τη Βρετανία, την Βόρειο Ιρλανδία, την Ιρλανδία και κατ'' επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση καθότι η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να ψηφίσει επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Η ψηφοφορία που ονομάστηκε «Σούπερ Σάββατο» λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου που είναι η πρώτη που πραγματοποιείται Σάββατο μετά τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ το 1982 βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Για την σημερινή ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζει αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αντίθετα στη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής:

Ο βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να στηρίζεται τόσο στην πλειονότητα των βουλευτών των Τόρις όσο και σε αντάρτες Εργατικούς και ανεξάρτητους βουλευτές και δηλώνει εκ νέου ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή οι ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP προανήγγειλαν πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία επειδή δεν ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Βόρειας Ιρλανδίας, «υπονομεύοντας την ακεραιότητα της Ένωσης. Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του DUP Σάμι Γουίλσον υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ότι οι δέκα βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν την συμφωνία στο κοινοβούλιο.

«Εμείς θα ενθαρρύνουμε (κι άλλους βουλευτές να ψηφίσουν κατά) επειδή πιστεύουμε ότι έχει αντίκτυπο στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα δώσει νέα σπίθα στα εθνικιστικά αισθήματα στην Σκωτία και ότι θα είναι επιζήμια για την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας» επισήμανε.

Οι ενωτικοί του DUP (θιασώτες δηλαδή της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Μεγάλη Βρετανία και της απόσχισής της από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας), φοβούνται πως η συμφωνία θα αποδυναμώσει τους δεσμούς με την υπόλοιπη χώρα, με κίνδυνο να ισχυροποιηθούν οι βλέψεις των εθνικιστών καθολικών αλλά και των αντιπάλων ενωτικών κομμάτων όπως αυτού του Ulster Union.

Μέσα σε όλα αυτά κάνεις δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η διαδικασία καθότι πληροφορίες φέρνουν τη κυβέρνηση να ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά στην έγκριση του σχεδίου Τζόνσον για το Brexit και η δεύτερη σε αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές των Εργατικών έχουν καταθέσει ήδη τροπολογία για το δεύτερο ψήφισμα με την οποία ζητούν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, ενώ υποστηρίζουν ότι την τροπολογία έχουν  υπογράψει περισσότεροι από 90 βουλευτές. Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες φέρουν τους Εργατικούς να  ετοιμάζονται να στηρίξουν την πρόταση ανταρτών των Τόρις για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί να ζητήσει παράταση την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως σκοπεύει να θέσει στα μέλη του κοινοβουλίου το εκβιαστικό δίλημμα: είτε να εγκρίνουν τη συμφωνία του είτε να βρεθούν αντιμέτωποι με Brexit χωρίς συμφωνία, επιμένοντας πως ό,τι κι αν γίνει η χώρα θα βγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτώβρη.

Μένει να φανεί αν, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, θα επιχειρήσει όντως να παρακάμψει τον νόμο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit (τον λεγόμενο νόμο Χίλαρι Μπεν), υποχρεώνοντάς τον να ζητήσει αύριο τρίμηνη αναβολή (Ιανουάριος 2020), ή αν οι διαφωνούντες βουλευτές θα μπορέσουν να περάσουν κάποια τροπολογία που να του χαλάει πάλι τα σχέδια.