Στάρμερ: Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας
AP Photo / Liam McBurney
AP Photo / Liam McBurney
Bloomberg

Στάρμερ: Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε εμμέσως το «πράσινο φως» στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Bloomberg, ο Κιρ Στάρμερ συμφώνησε ότι είναι στο χέρι της Ουκρανίας το πώς θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που της έχει δώσει το Ην. Βασίλειο.

Οι πύραυλοι πρέπει «προφανώς να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν «για αμυντικούς σκοπούς».

«Αλλά είναι στην αρμοδιότητα της Ουκρανίας να αποφασίσει πώς θα τα αναπτύξει για αυτούς τους αμυντικούς σκοπούς», είπε. 

Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να αμυνθεί και να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη θέση αυτή της Ουκρανίας, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην άρση όλων των περιορισμών στη χρήση των όπλων της από το Κίεβο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι δεν έχει επιτρέψει τα ουκρανικά πλήγματα βαθιά μέσα στα εδάφη της Ρωσίας, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση με τη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική αυτή μετά τη νίκη του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Στάρμερ έρχονται στον απόηχο αυτών του προκατόχου του στην Ντάουνινγκ Στριτ, του Συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν είπε ποτέ ρητά ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα Storm Shadows για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά υπέδειξε ότι αυτό συνέβαινε, λέγοντας ότι η χρήση τους εναπόκειται στην κρίση του Κιέβου. Τότε, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει αυτή τη δήλωση «πολύ επικίνδυνη».