Κρεμλίνο: Η ισραηλινο - παλαιστινιακή σύγκρουση στο τραπέζι της συνάντησης Πούτιν - Σι στο Πεκίνο
AP
AP

Κρεμλίνο: Η ισραηλινο - παλαιστινιακή σύγκρουση στο τραπέζι της συνάντησης Πούτιν - Σι στο Πεκίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να συζητήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θέλει να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, καθώς ο ίδιος αναμίχθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή με μια σειρά από τηλεφωνήματα σε βασικούς περιφερειακούς παράγοντες.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε την Τρίτη την άποψη του Πούτιν ότι η έκρηξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων αποτελεί αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, περιγράφοντας την τραγωδία που εκτυλίσσεται ως αποτέλεσμα της απορριπτικής στάσης των χωρών απέναντι στο πρόβλημα.

"Εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή της επέκτασης της σύγκρουσης", ανέφερε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το RIA. "Αυτό μπορεί να είναι γεμάτο με απολύτως ανείπωτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

"Το κυριότερο είναι να σταματήσει ο "θερμός" πόλεμος και στη συνέχεια ... να προσεγγίσουμε εννοιολογικά τη διαδικασία διευθέτησης με νέες προσπάθειες", δήλωσε ο Πεσκόφ. "Χρειάζεται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, οι Ισραηλινοί πρέπει να ζουν ειρηνικά και να αισθάνονται ασφαλείς".

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση, ανέφεραν τα πρακτορεία τον Πεσκόφ. Πρέπει να εκπονηθεί, είπε.

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα απέτυχε να περάσει τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην προτεινόμενη συνάντησή τους στο Φόρουμ Belt and Road.

Το Κρεμλίνο δήλωσε, εξάλλου, πως οι ισχυρισμοί της Δύσης σύμφωνα με τους οποίους η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία δεν βασίστηκαν σε στοιχεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή πως η Βόρεια Κορέα προμήθευσε πρόσφατα στη Ρωσία ένα φορτίο όπλων, χαρακτηρίζοντάς το ανησυχητική εξέλιξη και εγείροντας ανησυχίες για τη διευρυμένη στρατιωτική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Λευκός Οίκος προέβαλε σειρά δορυφορικών εικόνων που, όπως είπε, δείχνουν πως ένα φορτίο από αποθήκη πυρομαχικών στη Βόρεια Κορέα φορτώθηκε σε πλοίο με ρωσική σημαία και μεταφέρθηκε με τρένο σε αποθήκη κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Η παράδοση έλαβε χώρα μεταξύ της 7ης Σεπτεμβρίου και της 1ης Οκτωβρίου, λένε οι ΗΠΑ.

«Αναφέρονται σε αυτό όλη την ώρα -- δεν δίνουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το TASS.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να οικοδομεί της σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας και δεν νομίζουμε ότι έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ.

Το αεροσκάφος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδείας του προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 09:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας) στην κινεζική πρωτεύουσα, στο πρώτο του ταξίδι εκτός της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης ή σε οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επίσκεψη, που θα παρακολουθηθεί στενά από πολλούς παρατηρητές, ειδικά στη Δύση, αναμένεται να αποτελέσει επίδειξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.