Στις κάλπες οι Βρετανοί για τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Στις κάλπες οι Βρετανοί για τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Μπορεί οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγονται ανά πενταετία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, ακόμα και η περίφημη βρετανική ακρίβεια υποτάσσεται στην ανάγκη. Οι σημερινές εκλογές είναι ακριβώς παιδί της ανάγκης που προέκυψε μετά την απόφαση για Brexit και για πολλούς αναλυτές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, οι ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές θα επιλέξουν τους εκπροσώπους που θα καταλάβουν τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το πολιτικό κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες ελέγχει τη νομοθετική ατζέντα και κατά συνέπεια θα μπορεί να καθορίσει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ενώ τις πρώτες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επικράτηση των Συντηρητικών υπό την Τheresa May με διαφορά 23 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών του Jeremy Corbyn, τα προγνωστικά ανατράπηκαν στην πορεία.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium, οι Συντηρητικοί διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών από 6% σε 7%, ωστόσο η εταιρεία Survation εμφανίζει τη διαφορά να έχει συρρικνωθεί στο 1% μονάδα, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

H τρομοκρατία άλλαξε τις ισορροπίες

Ο παράγοντας που άλλαξε τις ισορροπίες στη Βρετανία ήταν αναμφίβολα οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το τίμημα θα είναι υψηλό για την Th. May. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης καθώς υπό την ηγεσία της στο Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογήθηκαν απολύσεις χιλιάδων αστυνομικών, γεγονός που σύμφωνα με τους Εργατικούς πληρώνει σήμερα η Βρετανία με κενά στο σύστημα ασφαλείας.

Τη σημασία που έχει αποκτήσει πλέον το ζήτημα της ασφάλειας για τους Βρετανούς μαρτυρά και η πρώτη δήλωσε της Theresa May μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Στο κατώφλι της Downing Street η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να πάρει τον έλεγχο των συνόρων της και των νόμων της.

Μόνη βεβαιότητα, το Brexit

Αν η τρομοκρατία υπήρξε το σημείο καμπής στην προεκλογική εκστρατεία, το Βrexit αποτελεί τη μόνη βεβαιότητα αφού τόσο οι Συντηρητικοί όσο και το Εργατικό Κόμμα έχουν δεσμευτεί ξεκάθαρα να ακολουθήσουν τη βούληση του λαού και να υπηρετήσουν την εθνική επιλογή του Brexit μέχρι το τέλος. Αλλά με διαφορετική αφετηρία και διαφορετικό στόχο το κάθε κόμμα.

Η Th. May και οι Συντηρητικοί οραματίζονται ένα "σκληρό" Brexit, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα εγκαταλείψουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Ειδικά η τελευταία παράμετρος αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ κομμάτι της πολιτικής των Συντηρητικών αφού μόνο έτσι θα μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει την απεριόριστη μετανάστευση από χώρες της ΕΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το ζήτημα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης που έκρινε τελικά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο επειδή κάτι τέτοιο ενέχει το ρίσκο φυγής εξειδικευμένου και πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού η Theresa May έχει ξεκαθαρίσει ότι με το νέο σύστημα μετανάστευσης η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να προσελκύει τα "λαμπερότερα και καλύτερα μυαλά του κόσμου και της επιστήμης".



Αντίθετα, ο Jeremy Corbyn και το Εργατικό Κόμμα επιθυμούν να διατηρήσουν κάποιους δεσμούς με την ΕΕ. Αν κέρδιζαν, πιθανότατα θα ακολουθούσαν ένα λεγόμενο "μαλακό" Brexit, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει κάπως συνδεδεμένο με την ενιαία αγορά, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ελεύθερη ροή εμπορικών αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνοι χαμένοι, οι επιχειρήσεις

Ωστόσο σύμφωνα με άρθρο του Reuters, ανεξάρτητα αποτελέσματος οι βρετανικές εκλογές θα έχουν έναν σίγουρο χαμένο: τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα προγράμματα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προκύπτει ότι οι Εργατικοί θα επιβαρύνουν με άμεσα έξοδα το κόστος του επιχειρείν, ενώ οι Συντηρητικοί με έμμεσα. Μια κυβέρνηση των Εργατικών θα επέβαλε υψηλότερο εταιρικό φόρο, όπως και φόρο εισοδήματος για στελέχη που κερδίζουν περισσότερα από 330.000 λίρες ετησίως και πολύ υψηλότερο μισθολογικό κόστος. Οι Συντηρητικοί, από την άλλη αναμένεται να διατηρήσουν την υπόσχεσή τους και να μειώσουν τους φόρους των επιχειρήσεων, ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα επιβάλουν πρόσθετη γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις εταιρικές εξαγορές και τις εξαγορές μετοχών.

"Το χειρότερο αποτέλεσμα για την στερλίνα είναι μια ισχνή νίκη για την Theresa May με μειωμένη πλειοψηφία, εξέλιξη που θα έκανε “σκληρό” Brexit πολύ πιθανό”, αναφέρει ο Iain Clark, εκτελεστικός διευθυντής της Efficient Frontier Consulting στη Telelegraph, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του τί επιθυμεί το City του Λονδίνου από τις αυριανές εκλογές. Μια ξεκάθαρη νίκη και ένα “μαλακό” Brexit. Δύσκολος συνδυασμός ομολογουμένως.

Πηγές: CNN, Telegraph, Reuters