Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ τα μέτρα χαλάρωσης των κρατών

Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ τα μέτρα χαλάρωσης των κρατών

Αξιολόγηση των μέτρων χαλάρωσης που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές χώρες επιχειρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς πολλές χώρες προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας του πληθυσμού και άλλες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν σταδιακά.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΠΟΥ Ευρώπης συγκαλεί σήμερα ευρεία διάσκεψη των υπουργών Υγείας για τις 53 χώρες αρμοδιότητάς του, καθώς οι 43 χώρες έχουν επιβάλλει lockdown και οι 32 σταδιακά προχωρούν σε άρση του μέτρου.

Ορόσημο, αποτελεί η 9η Μαΐου, ημέρα συνθηκολόγησης των Γερμανών στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χανς Κλούγκε να καλεί σε αναστολή των παρελάσεων και του εορτασμού της επετείου που πραγματοποιείται στις π. ανατολικές χώρες. Ο κ. Κλούγκε, σημειώνοντας πως αναγνωρίζεται διεθνώς η σοβαρότητα της επετείου, εντούτοις τόνισε ότι "τώρα δεν είναι ώρα για εορτασμούς, είναι ώρα για προετοιμασία", εννοώντας το σταδιακό άνοιγμα των κοινωνιών, παρόντος του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος εκτάκτων αναγκών στο περιφερειακό τμήμα της Ευρώπης δρ. Κάθριν Σμόλγουντ, το 15θήμερο είναι καθοριστικό για την επιβεβαίωση της επίδρασης κάθε μέτρου που αίρεται σταδιακά.

Η ίδια σημείωσε πως θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προχωρούν σε αξιολόγηση και επιδημιολογικές προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψιν:

  • τη μείωση των κρουσμάτων,
  • την πτωτική τάση στα νέα κρούσματα από τη διενέργεια των τεστ,
  • την βήμα-βήμα προσέγγιση στην άρση των περιορισμών,
  • την αξιολόγηση του κάθε μέτρου που αίρεται, στο χρόνο (σε ένα 15θήμερο) και
  • την μετάβαση στη νέα κανονικότητα, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Η ίδια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τροποποίηση κάθε σεναρίου χαλάρωσης ανάλογα με το αποτέλεσμα, όμως χρειάζεται προσοχή στη ... "μετάφραση" των επιδημιολογικών δεδομένων που προκύπτουν κάθε φορά, γιατί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας καραδοκεί και εξαρτάται από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Όσο για τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει και διενεργούνται σε διάφορες χώρες με την χρήση τεστ αντισωμάτων, η κ. Σμόλγουντ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συλλογική ανοσία, καθώς πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει προσβληθεί, το οποίο κυμαίνεται από 2-3% συνολικά.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, το βλέμμα του ΠΟΥ στρέφεται σε 6-7 προσπάθειες που έχουν μπει σε πρώιμες κλινικές μελέτες. Ο Οργανισμός αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα προκύψουν στη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών, επισημαίνοντας πως το νωρίτερο που θα μπορούμε να περιμένουμε παραγωγή εμβολίων από τις προσπάθειες αυτές είναι οι 18 μήνες. Υπογραμμίζει ακόμη πως αυτός ο απαιτούμενος χρόνος αφορά ταχείες διαδικασίες και όχι τον συνήθη χρόνο ανάπτυξης εμβολίου που απαιτεί διαδικασίες αρκετών χρόνων.