Στόχος ο εμβολιασμός των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022
EE - ΗΠΑ

Στόχος ο εμβολιασμός των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022

Το στόχο του εμβολιασμού των 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη ως το τέλος του επόμενου έτους και την άρση ορισμένων εξαγωγικών περιορισμών ως προς τη διάθεση των εμβολίων αναμένεται να θέσουν η Ε.Ε. και ΗΠΑ στη συνάντηση κορυφής που θα έχουν στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη.

«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον μηχανισμό COVAX και ενθαρρύνουμε περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις ανά τον κόσμο ως τα τέλη του 2021. Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Προ ημερών, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Βάση του παραπάνω έγγραφου που επικαλείται το Reuters, θα θεσπιστεί επίσης μια Κοινή Ομάδα Εργασίας ΕΕ - ΗΠΑ για την παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες που συνδέονται με την COVID ώστε να εμβαθυνθεί η συνεργασία και να εντοπιστούν και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων, μεταξύ άλλων με την ανέγερση νέων παραγωγικών μονάδων, τη διατήρηση ανοιχτών και ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων, την αποφυγή μη αναγκαίων περιορισμών στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση της εθελοντικής παροχής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με όρους που θα καθορίζονται αμοιβαία, συμπεριλαμβανομένου μέσω του ACT-A.

Τα εμβόλια - η αύξηση της παραγωγής, η καλύτερη πρόσβαση σε αυτά των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, η απρόσκοπτη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων – θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της προσεχούς συνόδου  κορυφής της G7 στην Κορνουάλη (11-13 Ιουνίου), σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.

Ήδη πάντως, ο επικεφαλής Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιέρι Μπρετόν συναντά τακτικά μια ειδική ομάδα υπό την προεδρία του Τζέφρι Ζιεντς, που αφορά μεταξύ άλλων και την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την εξαίρεση (waiver) των εμβολίων από το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η CureVac, μια γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, κατάφερε να έχει πρόσβαση σε αμερικανική τεχνογνωσία.

Διαβάστε ακόμα:

- EE και ΗΠΑ: Τελειώνουν την εμπορική τους διένεξη και ζητούν νέα έρευνα για τον κορονοϊό