Στους 361 οι νεκροί στην Κίνα - Πυρά κατά ΗΠΑ για διασπορά πανικού
Κορονοϊός

Στους 361 οι νεκροί στην Κίνα - Πυρά κατά ΗΠΑ για διασπορά πανικού

Στους 361 έφθασαν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό σε όλη την επικράτεια  σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 17.205 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).

Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.

Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.

Σημειώνεται ότι, ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Για διασπορά πανικού και φόβου σχετικά με τον κορονοϊό κατηγόρησε τις ΗΠΑ το Πεκίνο, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον αντί να προσφέρει σημαντική βοήθεια προκαλεί με τις ενέργειές της. 

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ, σύμφωνα με το Reuters. 

«Το μόνο που έκαναν είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε η ίδια κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου. Η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία, ανέφερε η Χ. Τσουνίνγκ. 

«Είναι οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με ισχυρές δυνατότητες και εγκαταστάσεις πρόληψης, αυτές που ηγήθηκαν των υπερβολικών περιορισμών αντίθετα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». 

Απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, καθώς 15 κρούσματα μόλυνσης επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κρίνουν ότι το κλείσιμο των συνόρων θα ήταν μεροληπτικό και επιζήμιο για την οικονομία και αντίθετο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.

Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης αυτής. Αυτοί που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία», εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη.

Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες Κυριακή όταν το συνδικάτο αυτό γνωστοποίησε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να μην παρευρεθεί η ίδια στις διαπραγματεύσεις.

Η διοίκηση των νοσοκομείων, στην οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς.

Νέα κρούσματα στο Βιετνάμ

Οι αρχές του Βιετνάμ επιβεβαίωσαν τρία νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει σε οκτώ τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το πιο πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα επέβαινε στην ίδια πτήση από την Ουχάν της Κίνας προς το Βιετνάμ και είχε έλθει σε επαφή με τους τρεις ασθενείς που εντοπίστηκαν την 30ή Ιανουαρίου.

Τα κρούσματα βρίσκονται σε τέσσερις (από τις 63) επαρχίες του Βιετνάμ. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας και επέβαλε αναστολή όλων των πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα. Οι αρχές του Βιετνάμ προέτρεψαν τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ αποθαρρύνουν τις επαφές με Κινέζους και τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα κατά την τρέχουσα περίοδο.

Οι χώρες της G7 θα συζητήσουν την ενιαία αντιμετώπιση της επιδημίας

Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη εμβολίου για τον κορονοϊό