Συμφωνία για φορολόγηση στα υπερκέρδη, διαφωνία για το πλαφόν
Shutterstock
Shutterstock
ΕΕ - Φυσικό αέριο

Συμφωνία για φορολόγηση στα υπερκέρδη, διαφωνία για το πλαφόν

Οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να εγκρίνουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων την Παρασκευή, σε μια συνάντηση όπου θα ξεκαθαριστεί επίσης το αν θα επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι 27 διαπραγματεύονται τις προτάσεις που έκαναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια που προκαλούν τον πληθωρισμό-ρεκόρ σε ολόκληρο το μπλοκ και απειλεί με ύφεση.

Διπλωμάτες από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν βέβαιοι ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα εγκρίνουν τα μέτρα την Παρασκευή - αν και θα έχουν τροποποιήσεις σε σχέση με τα αρχικά σχέδια της ΕΕ.

Η αναμενόμενη συμφωνία προβλέπει για όλες τις χώρες της ΕΕ φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για το 2022 ή το 2023 και ανάκτηση των εσόδων που αποκομίζουν οι χαμηλού κόστους παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει μάλλον την ευρεία υποστήριξη τους προς το κείμενο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Διπλωμάτης σημείωσε πως η συμφωνία για τα μέτρα «είναι κοντά», για τα οποία οι Βρυξέλλες είπαν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 140 δισ.ευρώ προκειμένου οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Τι συμβαίνει με το πλαφόν

Αλλά ακόμη και πριν εγκριθούν αυτά τα μέτρα, οι χώρες πιέζουν τις Βρυξέλλες για περαιτέρω δράση - συγκεκριμένα, για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, προέτρεψαν την Τρίτη την ΕΕ να προτείνει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η απάντηση της Κομισιόν, η οποία κοινοποιήθηκε στις χώρες το απόγευμα της Τετάρτης, προκάλεσε σκεπτικισμό - προειδοποιώντας ότι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να είναι πολύπλοκο να γίνει, να απαιτεί «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» και να προκαλέσει διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου.

«Πολλά κράτη-μέλη δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο επειδή δεν βλέπουν μια συγκεκριμένη απάντηση από την ΕΕ», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται την Παρασκευή να αυξήσουν την πίεσή τους στην Κομισιόν για το πλαφόν.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου - δημιουργώντας ένα πιθανό χάσμα μεταξύ των χωρών, εάν η ΕΕ προτείνει το μέτρο.

Μετά τη συζήτηση του θέματος την Παρασκευή, η Κομισιόν αναμένεται να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανά νέα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου - πιθανόν, μέσω του πλαφόν.

Σίμσον: Χρειαζόμαστε όριο στις τιμές

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

Η Σίμσον τόνισε ότι η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να εισαγάγει ξεχωριστό ανώτατο όριο τιμών, ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ευρύτερο ανώτατο όριο θα πρέπει να εξεταστεί μόνο αν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τους προμηθευτές φυσικού αερίου για μείωση των τιμών δεν καρποφορήσουν.