Συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit, η μάχη τώρα στη Βουλή

Συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit, η μάχη τώρα στη Βουλή

Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από το Brexit. Η Τερέζα Μέι κατάφερε να αποσπάσει, έστω και κατά πλειοψηφία (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 10 διαφωνούντες), την έγκριση του υπουργικού της συμβουλίου για την «τεχνική συμφωνία» με την ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι τώρα αυτή θα πάει στην Βουλή. Εκεί, δηλαδή, όπου όλα δείχνουν ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η Μέι δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για να την περάσει. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έκανε μετά την εξάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι ήταν κοινή απόφαση των συναδέλφων της, η χώρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Ε.Ε. Ισχυρίστηκε ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών», καθώς και ότι ήταν «η καλύτερη δυνατή την οποία μπορούσε να διαπραγματευτεί». 

Όπως τόνισε, πλέον οι επιλογές είναι καθαρές και είναι τρεις: Η έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας, η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και, τέλος, η ακύρωση του Brexit. Αυτή η τελευταία αναφορά της, μάλιστα, έκανε τους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ και της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος να υποστηρίξουν ότι το Brexit δεν είναι μη αναστρέψιμο. 

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, από την πλευρά των σκληροπυρηνικών βουλευτών των Τόρις, η οποία ήρθε από τον Τζέικομπ Ρέες Μογκ, δεν είναι ενθαρρυντική για τη Μέι. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συμφωνία απαράδεκτη, δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσει και καλεί τους συναδέλφους του να πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες αοπό το Λονδίνο, στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινούνται περίπου 40-50 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίοι δεν αποκλείεται και να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Μέι. 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οι υπουργοί κλήθηκαν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ορισμένοι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό ή τον προσωπάρχη της Γκάβιν Μπάργουελ. Είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν βασικά έγγραφα της συμφωνίας, αλλά όχι να τα πάρουν μαζί τους αποχωρώντας, καθώς υπήρχε ο φόβος διαρροών.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν φήμες για παραιτήσεις υπουργών που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Νωρίτερα, η Telegraph έκανε λόγο για παραίτηση της υπουργού Διεθνούς Βοήθειας Πένι Μορντό και Ασφάλισης, Έσθερ Μάκβει.  Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου οι σημαντικότεροι υπουργοί της Μέι παραμένουν στο πλευρό της -όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Nεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη στην Μέι και από τους Τζέφρι Κόξ, Σαγίντ Τζαβίντ και Τζέρεμι Χάντ.

Πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη. Για τον λόγο αυτό, επρόκειτο να συναντηθεί με την ηγέτη του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, Αρλίν Φόστερ, καθώς από τις ψήφους των 10 βουλευτών της εξαρτάται (θεωρητικά και χωρίς άλλες απώλειες) η κυβερνητική πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση του DUP στη συμφωνία ήταν αρνητική. 

Από την πλευρά της ΕΕ, όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 25 Νοεμβρίου, όπου και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το «διαζύγιο» με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, τονίζοντας ότι -με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί- είναι προς όφελος των πολιτών και του Ηνωμένου Βασιλείου και των «27».

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, ισχυρίστηκε ότι με αυτή τη συμφωνία μπορεί επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά το Brexit -προσθέτοντας ότι ο όιδιος ελπίζει να ξαναδεί κάποτε το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ. 

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας Βρετανία - ΕΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ, γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Η συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», αναφέρεται στο κείμενο,

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο συμφωνίας εδώ.