Συμφωνία ύψους 577 εκατ. δολαρίων Γαλλίας - Βρετανίας για το μεταναστευτικό
AP Photo/Kin Cheung, Pool
AP Photo/Kin Cheung, Pool

Συμφωνία ύψους 577 εκατ. δολαρίων Γαλλίας - Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Η Βρετανία θα καταβάλει στη Γαλλία  577 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ετών για να προσπαθήσει να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω Μάγχης, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση ενισχυμένων περιπολιών, τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενός κέντρου κράτησης.

Σε μια σύνοδο κορυφής που σχεδιάστηκε για την ανοικοδόμηση των δεσμών μετά από χρόνια διαφωνιών για το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα.

Ο Σουνάκ έχει καταστήσει τη διακοπή των αφίξεων σκαφών μία από τις πέντε προτεραιότητές του, αφού ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στη νότια ακτή της Αγγλίας εκτοξεύθηκε σε περισσότερους από 45.000 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 500% τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είναι καιρός για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η Βρετανία θα συμβάλει στη χρηματοδότηση ενός κέντρου κράτησης στη Γαλλία, ενώ το Παρίσι θα αναπτύξει περισσότερο γαλλικό προσωπικό και ενισχυμένη τεχνολογία για την περιπολία στα παράλια της χώρας. Αξιωματικοί και από τις δύο χώρες θα επιδιώξουν επίσης να συνεργαστούν με χώρες κατά μήκος των διαδρομών που προτιμούν οι διακινητές ανθρώπων.

Το πακέτο χρηματοδότησης θα καταβληθεί σε δόσεις, με τους Γάλλους να συνεισφέρουν επίσης σημαντικά περισσότερα κονδύλια, δήλωσαν.

«Κοινή πρόκληση»

«Ο Εμανουέλ και εγώ μοιραζόμαστε τις ίδιες πεποιθήσεις», δήλωσε ο Σουνάκ. «Οι εγκληματικές συμμορίες δεν πρέπει να αποφασίζουν ποιος έρχεται στη χώρα μας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, συμφωνήσαμε τη μεγαλύτερη συμφωνία μας για τις μικρές βάρκες και σήμερα προχωρήσαμε τη συνεργασία μας σε ένα πρωτοφανές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής πρόκλησης».

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν συχνά δύσκολες μετά την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά ενισχύθηκαν από την υποστήριξη των χωρών προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σε αντίθεση με την πρόσφατη λασπολογία, ο Μακρόν υποδέχθηκε τον Σουνάκ στο παλάτι του Ελιζέ και οι δύο τους χαιρετήθηκαν με χαμόγελα και αμοιβαία χτυπήματα στην πλάτη.

Οι δύο πρώην επενδυτικοί τραπεζίτες, συνοδευόμενοι από επτά υπουργούς από κάθε πλευρά, συναντήθηκαν επίσης με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.

Ο Σουνάκ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, ελπίζει να επωφεληθεί από την ανανεωμένη καλή θέληση με τη Γαλλία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίτευξη του πλαισίου του Ουίνδσορ - μιας νέας συμφωνίας με το μπλοκ που αποσκοπεί στη διευθέτηση των προβλημάτων με τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει επίσης στη Γαλλία για την πρώτη του κρατική επίσκεψη ως μονάρχης.

 

Διαβάστε επίσης: 

Σύνοδος Μακρόν - Σούνακ στο Παρίσι: «Ανανέωση» της γαλλοβρετανικής συνεργασίας