Συναγερμός στη Γαλλία από τους κοριούς που γέμισαν νοσοκομεία και σινεμά
Shutterstock
Shutterstock

Συναγερμός στη Γαλλία από τους κοριούς που γέμισαν νοσοκομεία και σινεμά

Μάστιγα από κοριούς πλήττει το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, προκαλώντας κύμα ανησυχίας και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

«Κοριοί: χειρότεροι κι' από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!»… από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd'hui-en-France, τα παράσιτα καταλαμβάνουν πλέον τους πρώτους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το CNN κάνει λόγο για «γενικευμένη επιδημία κοριών» στην Γαλλία λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπροστά στην αυξανόμενη αγωνία που προκαλεί η μάστιγα, η κυβέρνηση εγκαλείται από όλες τις πλευρές. Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε χθες «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους», την ώρα που στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η επικεφαλής του μακρονικού στρατοπέδου Σιλβέν Μαγιάρ ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πρόταση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι παράγοντες επιστροφής των κοριών 

Εξαφανισμένα από την καθημερινή ζωή από τη δεκαετία του 1950, τα έντομα αυτά που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα έκαναν θριαμβευτική επιστροφή εδώ και τριάντα χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πιο νομαδικού τρόπου ζωής, καταναλωτικών συνηθειών όπως η χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων και της αυξανόμενης αντίστασης στα εντομοκτόνα.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, εκ των οποίων η παγκοσμιοποίηση -το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων, ο τουρισμός και η μετανάστευση- είναι ο σημαντικότερος. Η κλιματική κρίση μπορεί να αποκλειστεί ως παράγοντας, σύμφωνα με το BBC, αφού ο κοριός πάει όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και ο καιρός δεν παίζει ρόλο.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στη Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (Anses) δημιουργούν ανησυχία. Στη Γαλλία, περισσότερο από ένα στα δέκα νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι πρώτοι που επλήγησαν από τη μάστιγα αυτή, οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία, την ώρα που φιλοξενούσε τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαπενταετία, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης.

Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.