Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το... δράμα του Brexit

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το... δράμα του Brexit

Του Γιάννη Μαντζίκου

To Brexit εκτός από βέρτιγκο στη βρετανική και ευρωπαϊκή σκηνή προκαλεί με τις εναλλαγές του και σασπένς. Την ώρα λοιπόν που οι αναλυτές ανέμεναν κινήσεις της Τερέζα Μέι προκειμένου να διασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να φέρει για τρίτη φορά τη συμφωνία την οποία έχει συνάψει με την Ε.Ε. ενώπιον της Βουλής, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο πρόεδρος του σώματος, Τζον Μπέρκοου, έβαζε ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια της. Όπως ανακοίνωσε λοιπόν, εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιστρέψει στη βουλή χωρίς να έχει να παρουσιάσει σημαντικές τροποποιήσεις στο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, τότε το προεδρείο δεν θα επιτρέψει την ψηφοφορία.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της Μέι, αφού η αλήθεια ήταν (μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας) ότι  παρά τις δύο συντριπτικές ήττες που έχει υποστεί το σχέδιό της (τον Ιανουάριο με 230 ψήφους διαφορά και την περασμένη Τρίτη με 149), διατηρούσε βάσιμες ελπίδες ότι μπορούσε έστω και στο παρά πέντε να σώσει την παρτίδα.

Τα μηνύματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά, καθώς μέχρι και ο σκληροπυρηνικός Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής του ERG (European Research Group), της ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται φανατικά υπέρ του Brexit, είπε ότι θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν τελικά οι βορειο-ιρλανδοί βουλευτές του DUP, προτού ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ο Μόγκ τόνισε ότι αν η επιλογή ήταν ανάμεσα στη συμφωνία της Μέι και να μην προχωρήσει το Brexit, τότε θα ψήφιζε υπέρ της πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά παράταση μεγαλύτερη των τριών μηνών ανησυχεί ούτως ή άλλως τους φανατικούς υποστηρικτές του Brexit, γιατί όπως σημειώνεται από ειδικούς, η καθυστέρηση, θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει ακόμη και σε δεύτερο δημοψήφισμα. Από την πλευρά της, η ηγεσία του DUP έστειλε τα δικά της μηνύματα για αλλαγή στάσης με το επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν η ειρήνη και το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνει η Β. Ιρλανδία.

Το εμπόδιο που «έθεσε» ο Μπέρκοου σημαίνει πρακτικά, ότι η Μέι είναι αναγκασμένη ενόψει της Συνόδου των 27 της ΕΕ την Πέμπτη να αναζητήσει νέες παραχωρήσεις από τους εταίρους τους, ενδεχόμενο που έχουν ορθά-κοφτά «ξεκόψει». Στη διάρκεια της μέρας το θρίλερ πήρε μια άλλη διάσταση καθώς διέρρευσαν σενάρια περί λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου και συνεπώς νέας ψηφοφορίας πάνω στην ίδια συμφωνία.

Τα ενδεχόμενα, σενάρια και οι εκτιμήσεις είναι ως εκ τούτου ανοικτά, το ερώτημα όμως παραμένει, τι θα κάνει η Μέι; Θα επιλέξει να κάνει... λάστιχο τους νόμους και τον κανονισμό της βουλής, οδηγώντας τη σε πρωτόγνωρες καταστάσεις ή θα επιδιώξει «σημαντικές τροποποιήσεις» στη συμφωνία της, οι οποίες βεβαίως πρέπει να συμφωνηθούν και με τις Βρυξέλες; Και πώς θα το καταφέρει, όταν οι Βρυξέλες έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι περιθώριο για άλλες διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει -έστω κι αν υπάρχει και η επίσης διατυπωμένη επιθυμία να αποφευχθεί το άτακτο Brexit; 

 

Διαβάστε Περισσότερα