Σύνοδος Κορυφής: Αβέβαιη και η σημερινή έκβαση

Σύνοδος Κορυφής: Αβέβαιη και η σημερινή έκβαση

Κορυφώνεται η αγωνία στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που συνεχίζεται για τρίτη πλέον ημέρα με την έκβαση να παραμένει αβέβαιη. Στη 1 η ώρα σήμερα ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να αναμένεται να παρουσιάσει και νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν οι Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι «είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία». Όπως εξήγησε, «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι υπάρχει προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

Προσερχόμενος στην τρίτη ημέρα των συνομιλιών της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά». «Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται», υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία.

Παρέμειναν αγεφύρωτες οι διαφορές χτες

Χτες, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η  Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν συναντηθεί εκ νέου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να αναζητήσουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ολλανδία και σύμμαχοί της των «φειδωλών χωρών, στους οποίους προστέθηκε πλέον - όσον αφορά τουλάχιστον στο ζήτημα του Ταμείου και η Φινλανδία –  επιμένουν για μεγάλη μείωση των επιχορηγήσεων.

Συγκεκριμένα, από τα 450 δισ. που πρότεινε στη χθεσινή αναθεωρημένη πρότασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητούν λιγότερα από 100 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και το συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) να μην υπερβαίνει τα 400 δισ. ευρώ. Αντίθετα, Γαλλία και Γερμανία δέχονται το ύψος των επιχορηγήσεων να κατέβει στα 400 δισ., αλλά όχι παρακάτω.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή πρόταση Μισέλ, έθετε το ύψος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στα 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη) και των δανείων στα 300 δισ. ευρώ, προκειμένου καμφθούν οι αντιστάσεις. Η πρόταση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύξανε επίσης τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού), που λαμβάνουν χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, κατά 100 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τέλος, εισήγαγε το «super emergency brake», έναν μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου που θα επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να μπλοκάρει την εκταμίευση κονδυλίων, εφόσον αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν. Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα έχουν τρεις μέρες στη διάθεσή τους, από τη στιγμή που η Κομισιόν εγκρίνει τη εκταμίευση ενός ποσού, προκειμένου να εκφράσουν επίσημα τις αντιρρήσεις τους και το ζήτημα θα επιλαμβάνονται είτε οι ηγέτες της ΕΕ είτε το Eurogroup.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αξιωματούχος της γερμανικής αντιπροσωπείας σε σχόλιό του είχα επισημάνει «δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί αν θα υπάρξει συμφωνία αύριο». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αξίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια «γιατί υπάρχει ευρέως η διάθεση μεταξύ των κρατών-μελών για την εξεύρεση λύσης».

Διαβάστε ακόμα:

Σφοδρή αντίδραση Κόντε - Σάντσεθ για το μηχανισμό εποπτείας του Ταμείου