Τ. Ερντογάν: Να μην υποθάλπει τρομοκράτες η Ελλάδα - Αλ. Τσίπρας: Αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Τ. Ερντογάν: Να μην υποθάλπει τρομοκράτες η Ελλάδα - Αλ. Τσίπρας: Αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως διεφάνη από τις μετέπειτα δηλώσεις που περιελάμβαναν από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και την επανέναρξη συνομιλιών μέχρι αναφορές στους μουφτήδες της Θράκης αλλά και την ύπαρξη «ομογενών μουσουλμάνων».

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και διεθνή και περιφερειακά θέματα συζητήθηκαν, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης προτού ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων. 

«Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι μία σημαντική παράμετρος είναι «η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο», σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων του.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν έθεσε ρητά το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

«Ως σύμμαχοι πρέπει να έχουμε κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία» είπε ο κ. Ερντογάν, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε οργανώνεις όπως το PKK και η FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Οι φυγάδες τρομοκρατικών κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα» υπογράμμισε, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι «η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τη μνήμη των νεκρών της απόπειρας πραξικοπήματος».

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα σε «ομογενείς στην Ελλάδα», των οποίων των θέμα πρέπει να ρυθμιστεί. «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα των συμπολιτών μας και ότι η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση

Ο κ. Ερντογάν έκανε επίσης μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, εμφανίστηκε να έχει θετική στάση για την επεναλειτουργία της, ωστόσο ταυχρόνα επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστούν ανάλογα και ζητήματα όπως εκείνο τον Μουφτήδων στην Θράκη.

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε».

Επισήμανε ακόμα ότι «το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας».

Όσον αφορά για το μεταναστευτικό, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θεωρεί πως έχει «ένα υπερβολικό φόρτο», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η η Άγκυρα τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συνθήκη που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η ευρωπαϊκή πλευρά δεν κάνει το ίδιο.

Αλ. Τσίπρας: Προσκόμματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο καλό κλίμα που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια προέκυψαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ'' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ αυτών ανέφερε τη ρητορική αντιπαράθεση, τις παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, οι οποίες σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. 

Αναφέρθηκε στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών την οποία χαρακτήρισε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας», είπε.

Στο τέλος τη συνέντευξης, όταν τουρκάλα δημοσιογράφος αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του τονίζοντας την «κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προσπασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες», είπε και πρόσθεσε ότι «η  Ελλάδα έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε».

Όταν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να συζητάμε, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ότι μπορεί να αρχίσει και πάλι ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα.

Ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ακόμα στο Κυπριακό, αναφέροντας την ανάγκη για μια συμφωνία, που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια χώρα της Ε.Ε.