Τα δημοσιεύματα που χαλάνε το αφήγημα του Ερντογάν
Shutterstock
Shutterstock

Τα δημοσιεύματα που χαλάνε το αφήγημα του Ερντογάν

Το πρόσφατο μπλόκο που ύψωσε η Άγκυρα στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Σκανδιναβία έχει αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς στη Δύση. Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που περιγράφουν τις πρακτικές της Άγκυρας, από τον Economist, το Stern και το βιβλίο του στενού συνεργάτη του Τραμπ, Μάικ Πομπέο το δείχνουν χαρακτηριστικά.

Η προσχηματική εγκατάλειψη της τριμερούς συνάντησης με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και οι διαρκείς απαιτήσεις της Άγκυρας με κάθε αφορμή έχουν καταδείξει το είδος της πολιτικής που ακολουθεί. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει κατανοητές όλες οι διαστάσεις του κινδύνου του καθεστώτος που έχει δομήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και διαιωνίζεται.

Η έγκριτη έκδοση του Economist στη Μεγάλη Βρετανία αφιέρωσε ένα πρωτοσέλιδο στον Τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας ως νταή και αναδεικνύοντας τη δικτατορία, όπου οδεύει η χώρα υπό τον κλοιό του.

Το περιοδικό υπογράμμισε τον κίνδυνο να οδηγήσει όλη την περιοχή που δραστηριοποιείται η Άγκυρα σε περίοδο αχαλίνωτης έντασης, περιγράφοντας τους κινδύνους από την αποσταθεροποιητική δράση του τουρκικού καθεστώτος από την Ελλάδα, την Κύπρο μέχρι και τη Συρία, όπου κορυφώνεται η καταδίωξη που έχει κηρύξει εναντίον των Κούρδων.

Οι εκλογές που πλησιάζουν φέρνουν μπροστά την πραγματική προοπτική να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση του ερντογανικού καθεστώτος. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι μία δημοκρατία άνευ ορίων με πολλά ελαττώματα που θα εκτραχυνθεί σε μία ολική δικτατορία, όπως διαπιστώνεται στο άρθρο του Economist. Η τουρκική προεδρία απάντησε με μία διάψευση και ως συνήθως επιτέθηκε στο περιοδικό που επέκρινε τη δράση της.

Βέβαια έπειτα από τον Economist, το γερμανικό περιοδικό Stern κυκλοφόρησε με τον Τούρκο πρόεδρο στο εξώφυλλό του, στηλιτεύοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του. Τα ξεσπάσματα του Ερντογάν, η υποδόρια δράστη του στη Γερμανία, ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου φουντώνει με τη συμπεριφορά του εξτρεμιστικά στοιχεία στις μειονότητες, καθώς και η προκλητική συμπεριφορά του, έγιναν επίκεντρο της κριτικής.

Ωστόσο, οι αναφορές του πρώην Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του, ήταν εκείνες που εξόργισαν το τουρκικό καθεστώς. Ο Πομπέο, ως έμπειρος στην αμερικανική πολιτική με έντονες πολιτικές φιλοδοξίες, κατανοεί το κλίμα που έχει αλλάξει για την Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο βιβλίο περιγράφει την πορεία του Ερντογάν προς την απολυταρχία και επέκταση του εξισλαμισμού και αξιοποιεί την παρουσία του στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, για να αποκαλύψει τον τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν οργισμένη, τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, κάτι αναμενόμενο, ειδικά από τη στιγμή που ο Πομπέο αναφέρθηκε στο πραξικόπημα του 2016, και την εκμετάλλευση του από τον Ερντογάν για να επιβάλει τον αυταρχισμό στην Τουρκία. Ωστόσο, όσο κι αν το τουρκικό καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις, είναι μάλλον ανέφικτο να αντιστρέψει το κλίμα που αλλάζει εναντίον του.