Τα παιδιά του πολέμου στην Ουκρανία θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Olivier Matthys/AP Images for Avaaz.org
Olivier Matthys/AP Images for Avaaz.org
Guardian

Τα παιδιά του πολέμου στην Ουκρανία θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μια ομάδα παιδιών από την Ουκρανία που επέζησαν του πολέμου θα μιλήσει σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Κιέβου να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς τον ανθρώπινο απολογισµό της σύγκρουσης, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Guardian.

Τα παιδιά, μεταξύ των οποίων η 14χρονη Κίρα και ο 11χρονος Ίλια από την πολιορκημένη Μαριούπολη, θα διηγηθούν τις ιστορίες τους, με την ελπίδα να βρουν ευήκοα ώτα στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αντιτίθενται στο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, του οποίου η ψήφιση έχει «παγώσει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου στις 6 το πρωί, περιμένοντας να πάω στο σχολείο, όταν άρχισα να ακούω μερικές εκρήξεις. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο πόλεμος είχε ξεκινήσει», δήλωσε η Κίρα στον Guardian πριν από το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, και, στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον.

«Η απώλεια της παιδικής αθωότητας της Κίρα ήταν άμεση. Πέρασε περίπου ένα μήνα κρυμμένη σε σπίτια, υπόγεια και κάποια στιγμή σε μια εκκλησία, καθώς η Μαριούπολη σφυροκοπήθηκε και τα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν απελπιστικά λίγα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο πατέρας της, Γέβγεν, σκοτώθηκε. Επειδή «οι Ρώσοι πυροβολούσαν τα παράθυρα», η Κίρα και η οικογένεια με την οποία ήταν μαζί, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω το σώμα του και έφυγαν για να κρυφτούν σε ένα κελάρι.

Μετά από μερικές εβδομάδες, το κορίτσι, μέλη της οικογένειας της φίλης του πατέρα της και κάποιες άλλες οικογένειες επιχείρησαν τελικά να φύγουν από τη Μαριούπολη. Θυμάται ότι τους είπαν ότι θα τους έδιναν σοκολάτα αν έβγαιναν από την πόλη, αλλά τελικά αιχμαλωτίστηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές, γράφει ο Guardian.

Ένα παιδί 5 ετών τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η Κίρα θυμάται ότι «συνέβη ένα μπαμ» και τελικά κατέληξε σε νοσοκομείο στο κατεχόμενο Ντονέτσκ, απ' όπου, όπως λέει, οι Ρώσοι της είπαν ότι θα την έστελναν σε ορφανοτροφείο αν οι συγγενείς της από την Ουκρανία δεν μπορούσαν να περάσουν τις γραμμές για να την πάρουν.

Ο παππούς της Κίρα κατάφερε να μάθει την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η εγγονή του και επιδόθηκε σε μια δίμηνη μάχη για να τη φέρει πίσω, κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι στο Ντονέτσκ, όπου και κατάφερε να τη σώσει.

Μαριούπολη, 11 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Ο 11χρονος Ίλια αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους στρατιώτες, ενώ είπε ότι ένας προσπάθησε να του δώσει δηλητηριασμένη σοκολάτα, και κατέληξε σε νοσοκομείο του Ντονέτσκ. Τον έσωσε η γιαγιά του, αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να πουν πώς ακριβώς, και κατάφερε να τον φέρει πίσω.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ανυπομονούσε να πάει στις ΗΠΑ για να πει την ιστορία του και όσα πέρασε. Όπως και η Κίρα, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αυτός και η μητέρα του πηγαινοέρχονταν από κρυψώνα σε κρυψώνα στη Μαριούπολη.

Ο Εισαγγελέας της Ουκρανίας εκτιμά ότι 528 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από δύο χρόνια και 2.134 αγνοούνται. Άλλα 19.500 πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Ρωσία, ενώ ορισμένα από αυτά ακολουθούν «φιλορωσική πατριωτική και στρατιωτική εκπαίδευση», σύμφωνα με αμερικανική έκθεση.

Το δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τον Μάρτιο του 2023, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι φέρουν ευθύνη για την «παράνομη απέλαση» χιλιάδων παιδιών.

Στο 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε σήμερα η ΕΕ, περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Πηγή: Guardian