«Take it or leave it»: Οι ΗΠΑ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
(AP Photo/Maya Alleruzzo)
(AP Photo/Maya Alleruzzo)
WP

«Take it or leave it»: Οι ΗΠΑ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πολύμηνη προσπάθεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων αναζωπυρώθηκε την Κυριακή, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τις σορούς έξι ομήρων, μεταξύ των οποίων και του Ισραηλινού Αμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Washington Post.

«Ή συμφωνείτε ή φεύγουμε»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας «take it or leave it» που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στα μέρη τις επόμενες εβδομάδες - η οποία, εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό αμερικανική ηγεσία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές το αν η ανακάλυψη των έξι ομήρων καθιστά περισσότερο ή λιγότερο πιθανό το Ισραήλ και η Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του πέρασαν αρκετούς μήνες προσπαθώντας να φέρουν το Ισραήλ και τη Χαμάς σε συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία, όπως ήλπιζαν, θα έθετε τις βάσεις για ένα μόνιμο τέλος του πολέμου.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκερκ είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πάει στην περιοχή πολλές φορές και έχουν συνεργαστεί με τους διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου για να προσπαθήσουν να πετύχουν μια συμφωνία.

Ο Ντένις Ρος, πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση του επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πίεση σε αυτόν, αλλά ότι μένει να δούμε αν η πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ μπορεί να αναγκάσει τον Nετανιάχιου να εμπλακεί πιο σοβαρά σε διαπραγματεύσεις.

Τι θα αλλάξει η ανακάλυψη των έξι σορών

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν κάποιες από τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας «γεφυρωτικής πρότασης» που υπέβαλαν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να προσπαθήσουν να λύσουν τις εναπομείνασες διαφορές.

Οι συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκαν κυρίως στο ποιοι όμηροι θα ανταλλάσσονταν με συγκεκριμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνταν χωρίς δίκη, σύμφωνα με έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν γίνει πιο πολύπλοκες τώρα που επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των έξι ομήρων, δήλωσαν οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Οι επίπονες διαβουλεύσεις σχετικά με το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για συγκεκριμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους πρέπει τώρα να μπουν εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι όσο λιγότεροι είναι οι ζωντανοί όμηροι, τόσο λιγότερη πίεση θα υπάρξει στον Νετανιάχου για να καταλήξει σε συμφωνία - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των ζωντανών ομήρων μπορεί να είναι μόνο μερικές δεκάδες.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η απόφαση της Χαμάς να εκτελέσει τους ομήρους με τις διαπραγματεύσεις υπό εξέλιξη «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη σοβαρότητα της Χαμάς στις συνομιλίες. Η Χαμάς έχει αποδειχθεί πεισματική σε διάφορα σημεία των συνομιλιών, ακόμη και όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει παραχωρήσεις, είπε ο αξιωματούχος.

Τι λένε Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιφανείς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν την είδηση ​​της δολοφονίας των έξι ομήρων για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα που προβάλλουν εδώ και μήνες. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η ανακάλυψη των σορών υπογράμμισε γιατί πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς, με ορισμένους μάλιστα να καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βομβαρδίσουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράν.

Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι η είδηση ​​ενίσχυσε την επείγουσα ανάγκη επίτευξης συμφωνίας και τερματισμού του πολέμου.