Ταλιμπάν: Ανοιχτοί σε συνεργασία με τη Γερμανία για τις απελάσεις εγκληματιών
shutterstock
shutterstock

Ταλιμπάν: Ανοιχτοί σε συνεργασία με τη Γερμανία για τις απελάσεις εγκληματιών

Η ηγεσία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με το Βερολίνο, για την αποδοχή απελαθέντων Αφγανών εγκληματιών. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ηγεσία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση για την επιστροφή Αφγανών εγκληματιών στην πατρίδα τους.

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο των απελάσεων μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός αστυνομικού από έναν Αφγανό υπήκοο, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε μια ομάδα κατά του Ισλάμ, στη νοτιοδυτική πόλη Μανχάιμ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει εκφράσει αμφιβολίες για το σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.

Τι είπαν οι Ταλιμπάν;

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι δυνατή, αλλά φάνηκε να υπονοεί ότι η Γερμανία θα πρέπει πρώτα να τους αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, το Βερολίνο αρνείται να το πράξει.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καλεί τις γερμανικές αρχές να επιληφθούν μέσω της κανονικής προξενικής δέσμευσης και ενός κατάλληλου μηχανισμού με βάση τη διμερή συμφωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμπντούλ Καχάρ Μπάλτσι στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Η Γερμανία έστειλε κάποιους επαναπατριζόμενους στο Αφγανιστάν πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Πριν από αυτό, υπήρχε συμφωνία ότι μόνο οι άνδρες -ιδιαίτερα οι εγκληματίες και τα άτομα που κρίνονται ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών- θα αναγκάζονταν να επιστρέψουν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει οι εγκληματίες να απελαύνονται γρήγορα, ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται μη ασφαλείς, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

Τα σχόλια του καγκελάριου ακολουθούν τον απόηχο της κατακραυγής για τη δολοφονία ενός 29χρονου αστυνομικού από έναν Αφγανό υπήκοο, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία το 2013 μαζί με τον αδελφό του σε ηλικία 14 ετών. Αρχικά δεν του χορηγήθηκε άσυλο, αλλά λόγω της ηλικίας του δεν απελάθηκε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει αμφιβολίες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στη συζήτηση για απελάσεις στο Αφγανιστάν, δεδομένης της απουσίας αναγνώρισης των Ταλιμπάν. Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Καμπούλ έκλεισε μέχρι νεωτέρας το 2021 και το διπλωματικό προσωπικό της αποσύρθηκε.

Η εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι οι αρχικές δηλώσεις των Ταλιμπάν δείχνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν στους τυχόν επαναπατρισμούς «μέσω της διεθνούς αναγνώρισης» τους από τη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχουν πολύ σαφείς διεθνείς κανονισμοί για την εξομάλυνση των σχέσεων, η οποία θα περιλαμβάνει την εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων του Αφγανιστάν. Τα δυτικά κράτη απαιτούν να γίνουν πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, στο Αφγανιστάν πριν από τη χορήγηση της αναγνώρισης.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική ομάδα υπεράσπισης των προσφύγων Pro Asyl καταδίκασε το σχέδιο απέλασης.

«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σαφώς κάθε απέλαση προς το Αφγανιστάν και τη Συρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pro Asyl, Κάρλ Κοπ, στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Στις παρατηρήσεις του που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο Κοπ χαρακτήρισε τα προτεινόμενα σχέδια του Σολτς παράνομα, διότι τόσο η Συρία όσο και το Αφγανιστάν «είναι γνωστά (κράτη) για τη χρήση βασανιστηρίων και απάνθρωπων τιμωριών».