Telegram σε Νότια Κορέα: Συγγνώμη για τα deepfake
Shutterstock
Shutterstock

Telegram σε Νότια Κορέα: Συγγνώμη για τα deepfake

Λίγες ημέρες αφότου οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα κατά της Telegram, κατηγορώντας την για «υποκίνηση» σεξουαλικών εγκλημάτων, η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη στις αρχές για το χειρισμό της πορνογραφίας deepfake στη δημοφιλή πλατφόρμα της. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός chatrooms του Telegram - πολλά από τα οποία συμμετείχαν έφηβοι - δημιουργούσαν σεξουαλικά ρητά deepfakes χρησιμοποιώντας παραποιημένες φωτογραφίες νεαρών γυναικών.

Οι αρχές λένε ότι το Telegram αφαίρεσε αυτού του είδους τα βίντεο από την πλατφόρμα του.

Σε δήλωσή της προς την Επιτροπή Επικοινωνιακών Προτύπων της Νότιας Κορέας (KCSC), η Telegram δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «ατυχής», προσθέτοντας ότι «ζητά συγγνώμη αν υπήρξε κάποιο στοιχείο παρεξήγησης». Επιβεβαίωσε επίσης ότι κατέβασε 25 τέτοια βίντεο, όπως ζήτησε η KCSC.

Στην τελευταία της δήλωση προς την KCSC, η Telegram πρότεινε επίσης μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφιερωμένη στη μελλοντική επικοινωνία με τη ρυθμιστική αρχή.

Η KCSC χαρακτήρισε την προσέγγιση της εταιρείας ως «πολύ εμπροσθοβαρή» και δήλωσε ότι η Telegram «αναγνώρισε τη σοβαρότητα» της κατάστασης.

Τα deepfakes δημιουργούνται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και συχνά συνδυάζουν το πρόσωπο ενός πραγματικού προσώπου με ένα ψεύτικο σώμα.

Οργή στη Νότια Κορέα 

Η πρόσφατη κρίση με τα deepfake βίντεο αντιμετωπίστηκε με οργή στη Νότια Κορέα, καθώς δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι η αστυνομία ερευνούσε κυκλώματα πορνογραφίας deepfake σε δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Αργότερα προέκυψε ότι η αστυνομία έλαβε 118 αναφορές τέτοιων βίντεο τις τελευταίες πέντε ημέρες. Επτά ύποπτοι, έξι εκ των οποίων είναι έφηβοι, ανακρίθηκαν από την αστυνομία την τελευταία εβδομάδα. Οι ομάδες συνομιλίας συνδέονταν με μεμονωμένα σχολεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλά από τα θύματά τους ήταν μαθητές και καθηγητές που ήταν γνωστοί στους δράστες.

Στη Νότια Κορέα, όσοι κριθούν ένοχοι για τη δημιουργία σεξουαλικών deepfakes μπορούν να φυλακιστούν έως και πέντε χρόνια και να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 50 εκατομμύρια γουόν (37.500 δολάρια, 28.300 λίρες).

Πηγή: BBC