Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο
Shutterstock
Shutterstock

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο

Υπό τον φόβο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, και με τις μικρότερης κλίμακας επιθέσεις να συνεχίζονται, το Ισραήλ παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής εκτυλίχθηκε τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι στη Χολόν, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ με δύο νεκρούς, και το μεσημέρι σημειώθηκε επίθεση με πέντε ρουκέτες από τη νότια Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασντόντ, το οποίο απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ. Οι πλείστες ανακόπηκαν και δεν υπήρξαν θύματα.

Στο Ισραήλ, όλες οι δομές, πολιτικές και στρατιωτικές όπως βέβαια και οι υπηρεσίες υγείας, βρίσκονται σε επιφυλακή με έκτακτα σχέδια για μεταφορά των ασθενών εάν χρειαστεί σε υπόγειους χώρους και δυνατότητα λειτουργίας όλων των νοσοκομείων με ελλείψεις προμηθειών και χωρίς ρεύμα.

Όλα τα εργοστάσια σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο έχουν αδειάσει όλα τα χημικά τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία των κατοίκων ενώ επίσης έχουν εκκενωθεί οι δεξαμενές αμμωνίας που υπάρχουν στη Χάιφα.

Την ίδια ώρα νέα διάσταση καταγράφεται ανάμεσα στον Νετανιάχου από τη μία και την ηγεσία του Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών από την άλλη, αυτή τη φορά με αφορμή το ζήτημα του διαδρόμου ασφαλείας που δημιούργησε ο στρατός και ο οποίος ουσιαστικά κόβει στα δύο τη Γάζα. Ο Νετανιάχου αρνείται να τον εγκαταλείψει το Ισραήλ ανεξαρτήτως κόστους στις συνομιλίες.

Ελλάδα και Κύπρος γίνονται για άλλη μια φορά η γέφυρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων Ισραηλινών που έχουν αποκλειστεί εκτός Ισραήλ. Οι Αρχές ζητούν από όσους θέλουν να επιστρέψουν, μετά τις πολλές ακυρώσεις πτήσεων προς το Τελ Αβίβ, να κατευθυνθούν εκεί, όπου θα κατευθύνουν και εκείνες τις ειδικές πτήσεις των ισραηλινών εταιρειών.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις  στη Γάζα

Οι εντάσεις έχουν ενταθεί μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στη Γάζα και τη δολοφονία δύο ανώτερων σε ξεχωριστά πλήγματα στον Λίβανο και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ιράν να εξαπολύει απειλές εκδίκησης για έναν ακόμη πιο καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο.

Οι τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν ομήρους περίπου 250 ανθρώπους στην αιφνιδιαστική τους επίθεση στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Η μαζική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 39.550 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο δεν αναφέρει πόσοι ήταν τρομοκρατές. Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτόπισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, συχνά πολλές φορές.

Πάνω από 590 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών και βίαιων διαδηλώσεων.

Η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο» αλλά προτιμά τη διπλωματική αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.

Ολονύκτιο μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στην πόλη Beit Hillel στο βόρειο Ισραήλ γύρω στις 00:25 τοπική ώρα.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome να αναχαιτίζει τους πυραύλους, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε χτυπώντας στόχους στο νότιο Λίβανο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παροτρύνουν να αποφευχθεί η αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, οι υπουργοί της G7 εξέφρασαν «έντονη ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη περιφερειακή εξάπλωση της κρίσης, ξεκινώντας από τον Λίβανο», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εμποδίσει την πορεία του διαλόγου και της μετριοπάθειας και να ενθαρρύνει μια νέα κλιμάκωση», τονίζεται.

Η δήλωση της συνόδου της G7 ζητούσε επίσης τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι οικογένειες των υπαλλήλων της Βρετανίας στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οικογένειες των υπαλλήλων της στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και επανέλαβε την έκκληση προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ρευστή κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο» είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, αναφέροντας ότι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή περισσότεροι προξενικοί αξιωματούχοι, συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό. «Αποσύραμε επίσης προσωρινά τις οικογένειες των αξιωματούχων που εργάζονται στην πρεσβεία της Βηρυτού (…) Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς