Τι διακυβεύεται στις κυπριακές εκλογές
Β΄ Γύρος Προεδρικών

Τι διακυβεύεται στις κυπριακές εκλογές

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, δεδομένης της μίνι έκπληξης από την πρόκριση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο δεύτερο γύρο.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει το πλεονέκτημα πως προέρχεται από το ΔΗΣΥ, ενώ έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη των κομμάτων του μεσαίου χώρου, συμβολίζοντας με έναν ιδιότυπο τρόπο, τόσο τη συνέχεια όσο και την αλλαγή στην κυπριακή πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, οι σχέσεις του με το ΔΗΣΥ είναι αμφίβολο αν θα του φανούν χρήσιμες εν τέλει. Οι διαγκωνισμοί, μέχρι να αναδειχθούν οι υποψήφιοι για τις εκλογές της προεδρίας έχουν οδηγήσει σε μεγάλο ανταγωνισμό. Ενώ ο Χριστοδουλίδης είχε μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη από τον Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποφάσισε να κατέλθει εκείνος ως υποψήφιος του κυβερνόντος κόμματος. Η αποτυχία του ήταν παταγώδης.

Ο Νεοφύτου παρέμεινε στην κεφαλή του κόμματος παρά την αδυναμία του να εισέλθει στον β’ γύρο. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματος ήταν το αναμενόμενο, δηλαδή το κυβερνών κόμμα να νείψει τας χείρας του. Ωστόσο, έχει τη σημασία του πως η πρόταση για στήριξη του Χριστοδουλίδη έλαβε δύο ψήφους υπέρ ενώ η αντίστοιχη για τον Μαυρογιάννη έλαβε 6 ψήφους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έχει ερείσματα στον σχηματισμό που βρισκόταν λίγο καιρό πριν.

Το προσόν του Χριστοδουλίδη είναι όμως ότι δεν εξαρτάται από τη στήριξη του ΔΗΣΥ, καθώς αντλεί την εκλογική δύναμή του από τον ενδιάμεσο χώρο αλλά και από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς, πέρα από τα παραδοσιακά πολιτικά στεγανά, από τη δεξιά μέχρι και το αριστερό ΑΚΕΛ. Αυτή είναι μία ιδιοτυπία της τωρινής αναμέτρησης. Τόσο ο Χριστοδουλίδης όσο και ο ανθυποψήφιος του Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν προέρχονται από τα σπλάχνα κάποιου κόμματος.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει την εμπειρία ενός διπλωμάτη και έχει ευρύτερες συμπάθειες, ή τουλάχιστον δεν προκαλεί αντιπάθειες. Οι ψήφοι εντός της δεξιάς παράταξης του ΔΗΣΥ υπέρ του είναι ακόμα μία ένδειξη πως μία μερίδα των συναγερμικών θα στραφούν υπέρ της υποψηφιότητας του. Ο Μαυρογιάννης ισχυρίζεται πως το ΑΚΕΛ δεν θα έχει λόγο σε βασικές πολιτικές επιλογές του και θα μπορεί να λάβει αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον.

Το ζήτημα των σχέσεων με τους Τουρκοκυπρίους και της προοπτικής των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να προκύψει το επόμενο διάστημα. Οι συγκλονιστικές εικόνες από τον σεισμό στη γειτονική χώρα και η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες τους μήνες που ακολουθούν. Το ποιος από τους Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη θα μπορέσει να το διαχειριστεί καλύτερα έχει αναδειχθεί ως πολιτικό ζήτημα της αντιπαράθεσης στην Κύπρο.

Καθώς ο Χριστοδουλίδης έχει ακόμα την κεφαλή στις δημοσκοπήσεις και αποτελεί τον πιο πιθανό νικητή, προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές. Κατά συνέπεια, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το κυπριακό, θεωρώντας πως τα διαπιστευτήρια που του έχει δώσει η πορεία του στο υπουργείο Εξωτερικών είναι αρκετά για να πείσουν όσους μπορούν να τον στηρίξουν εκλογικά.

Ο Μαυρογιάννης από την άλλη πλευρά, με την ευχέρεια που του δίνει ο ρόλος του αουτσάιντερ στις εκλογές, προσπαθεί να πιέσει τον Χριστοδουλίδη στο ζήτημα. Ο υποψήφιος, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, παρουσιάζεται ως εκείνος που θα μπορεί να φέρει τη λύση, δίχως σκοπιμότητες, φέρνοντας την αλλαγή στις προηγούμενες πολιτικές.

Βέβαια, το ζήτημα της οικονομίας θα αποτελέσει βασικό ζήτημα την επομένη των εκλογών. Παρά το ότι τα πεπραγμένα της προεδρίας Αναστασιάδη δεν έχουν αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια, η σκιά τους είναι σημαντική.

Ο πρώην πρόεδρος είναι εγγύτερα στον Χριστοδουλίδη, ο οποίος όμως, εάν κάμψει την αντίσταση του Μαυρογιάννη, θα κληθεί να διαχειριστεί την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Βέβαια, η ρήξη του Χριστοδουλίδη με το ΔΗΣΥ, που ενδέχεται να βρίσκεται στην αντιπολίτευση μαζί με το ΑΚΕΛ σε αυτό το σενάριο, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά ζητήματα μετεκλογικά.

Διαβάστε επίσης: 

Κύπρος Εκλογές: Το 35,4% των ψηφοφόρων έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα