Τι κρύβει η χείρα βοηθείας των Σαουδαράβων στον Πούτιν
Shutterstock
Shutterstock
Πετρέλαιο

Τι κρύβει η χείρα βοηθείας των Σαουδαράβων στον Πούτιν

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 2% της παγκόσμιας προσφοράς, ενόψει του δύσκολου χειμώνα αποτελεί ένα χτύπημα προς τη Δύση και ειδικότερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεπαγόμενη πίεση προς την άνοδο της τιμής του ερμηνεύεται ουσιαστικά ως μία έμμεση στήριξη στο ρωσικό καθεστώς όσο και ως ένα μήνυμα από το Ριάντ με αποδέκτη τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ ανέδειξε το ζήτημα της καιροσκοπικής στάσης της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας το πάγωμα της συνεργασίας με το Ριάντ, ειδικά στην παροχή εξοπλισμού, σε έναν τομέα που αγγίζει άμεσα τους Σαουδάραβες. Άλλωστε αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για το οπισθοδρομικό βασίλειο, που κατηγορούνταν βάσιμα ως εντολέας της στυγερής δολοφονίας του Αμερικανοσαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασότζι .

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάστηκε τη συνδρομή των Σαουδαράβων για να σταματήσει το ράλι τιμών των τιμών της ενέργειας με την αύξηση της παραγωγής τους, συμφωνώντας να συναντηθεί με τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μία κίνηση που εξαγρίωσε τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούνιο ο μπιν Σαλμάν συμφώνησε σε μία συμβολική αύξηση της παραγωγής, ώστε να δώσει το σήμα πως αναθερμαίνεται η σχέση του βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας εξασφαλίσει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε πίσω τις πύρινες κατηγορίες εναντίον του Οίκου των Σαούντ. Τώρα, όμως το Ριάντ δείχνει τον πραγματικό του πρόσωπο.

Καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν όλο και περισσότερο, ο Οίκος των Σαούντ νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να δώσει το δικό του στίγμα στη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση για μείωση της παραγωγής θα δώσει μία ανάσα έμμεσα το καθεστώς του Πούτιν, το οποίο στριμωγμένο από τις πιέσεις της Δύσης απέναντι του, αναζητά κάθε δυνατή στήριξη. Οι αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών θα γεμίσει ακόμα περισσότερο το θησαυροφυλάκιο που έχει πρόσβαση το Κρεμλίνο. Άλλωστε το Ριάντ ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμα και όταν η εισβολή της Ουκρανίας είχε σοκάρει τη διεθνή κοινότητα.

Βέβαια, οι Σαουδάραβες στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όποιον έχει τη στόχευση ελέγχου της τιμής του πετρελαίου. Από τη στιγμή που Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες που κατέχουν τον «μαύρο χρυσό» μειώνουν την παραγωγή τους, ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν να απειληθεί η μοναδική πηγή πλούτου τους σε καμία περίπτωση, ακόμα κι αυτό συμβολίζεται στην προστασία των εσόδων και της Ρωσίας, μίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Δεν θέλουν δηλαδή να νομιμοποιήσουν την προσπάθεια εφαρμογής πλαφόν στο πετρέλαιο, ώστε να διαβρωθούν οι πρωτοβουλίες της Δύσης σε αυτό τον τομέα. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία ύπαρξης του καρτέλ του ΟΠΕΚ.