Στιγμιότυπο από δοκιμαστική εκτόξευση αμερικανικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε βάση στην Καλιφόρνια, 23 Φεβρουαρίου 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος στο πρόγραμμα Arrow.
Τι σηματοδοτεί η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία του Ισραήλ
Brittany E. N. MurphyU.S. Army Space and Missile Defense Command via AP
Brittany E. N. MurphyU.S. Army Space and Missile Defense Command via AP
Στιγμιότυπο από δοκιμαστική εκτόξευση αμερικανικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε βάση στην Καλιφόρνια, 23 Φεβρουαρίου 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος στο πρόγραμμα Arrow.

Τι σηματοδοτεί η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία του Ισραήλ

Εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη, η Γερμανία εμπιστεύεται την αντιπυραυλική της άμυνα στο Ισραήλ και υψώνει «ασπίδα» με την αγορά του αντιβαλλιστικού συστήματος αιχμής Arrow 3. Μία σύμπραξη-ορόσημο και η μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης αμυντικών συστημάτων στα χρονικά του Ισραήλ έρχεται ως επιστέγασμα της ιστορικής ομιλίας Σολτς για την «Zeitenwende», την αλλαγή εποχής και την ανατροπή του μεταπολεμικού αμυντικού δόγματος της χώρας υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ήταν στις 27 Φεβρουαρίου του 2022, τρεις ημέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν τελικά έπραξε το αδιανόητο και οι ψευδαισθήσεις για μία εποχή αέναης ειρήνης στην Ευρώπη γκρεμίστηκαν μαζί με τους δρόμους και της πόλεις της Ουκρανίας, όταν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανέβηκε στο βήμα της Μπούντεσταγκ μιλώντας για ένα σημείο καμπής για τη Γερμανία και τον κόσμο και προαναγγέλλοντας μία εξίσου ιστορική μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Η «διαδρομή» περνά μέσα από την ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας -αν και δεν έχει φθάσει σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ, όπως παγίως το ΝΑΤΟ ζητά και ο Σολτς είχε εξαγγείλει στην ιστορική ομιλία- και την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία που έφθασε σταδιακά να περιλαμβάνει έως και συστοιχίες Patriot, ενώ έως το 2025 επί γερμανικού εδάφους θα βρίσκεται το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 3 που έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης πυραύλων ακόμη και εντός της στρατόσφαιρας. 

Είναι η θωράκιση της Γερμανίας εν μέσω ενός γεωπολιτικού σκηνικού που έχει μεταλλαχθεί ραγδαία έπειτα από έναν απρόκλητο πολέμο που αποκάλυψε «ρωγμές» στην ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την έλλειψη επίγειων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι έσπερναν καταστροφή, τρόμο και θάνατο από το Κίεβο έως το Κραματόρσκ, οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να διερωτηθούν εάν είναι οι ίδιοι ασφαλείς. Η ευρωπαϊκή αεράμυνα δεν είχε αποτελέσει προτεραιότητα, αλλά πλέον είναι, όπως και η προσαρμογή συνολικά του ΝΑΤΟ σε συνθήκες αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.

Μετά την αναγκαία υπογραφή που ήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος στο πρόγραμμα Arrow, εισήλθε στην τελική ευθεία η εξαγγελθείσα συμφωνία για την πώληση του ισραηλινού αμυντικού πυραυλικού συστήματος στη Γερμανία έναντι 3,5 δισ. δολαρίων. Επίκειται άμεσα η υπογραφή «επιστολής δέσμευσης», που θα συνοδεύεται από προκαταβολή ύψους 600 εκατ. δολαρίων, και η συμφωνία θα έχει επισφραγιστεί επίσημα έως τα τέλη του 2023 με επίσημη τελετή στο Βερολίνο. Δύο χρόνια αργότερα το αντιπυραυλικό σύστημα θα φθάσει στη Γερμανία, και εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2030.

«Για πρώτη φορά, ένα ισραηλινό σύστημα θα προστατεύει τον ουρανό της Γερμανίας και της Ευρώπης συνολικά» ήταν η δήλωση του Ισραηλινού πρέσβη στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, αναφορικά με την αμυντική συμφωνία-μαμούθ που οριστικοποιείται κατόπιν της έγκρισης των Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς εντατική διπλωματική προσπάθεια η συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή, και έρχεται ως απόδειξη του βάθους της στρατηγικής σχέσης Ισραήλ-Γερμανίας, υπογράμμισε. Χάρη στα ραντάρ που διαθέτει, το σύστημα μπορεί να ενισχύσει ταυτόχρονα την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής καθώς και της Πολωνίας, η οποία και μετακινεί το τελευταίο διάστημα στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία όπου οι μισθοφόροι της Wagner παραδίδουν… μαθήματα στο στρατό του καθεστώτος Λουκασένκο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε πως η συμφωνία θα εδραιώσει περαιτέρω τόσο τους δεσμούς με τη Γερμανία, όσο και την ακλόνητη στρατηγική σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών τους. Το πρόγραμμα του Arrow 3 αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Israel Aerospace Industries και την αμερικανική Boeing, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αντιπυραυλικής άμυνας των δύο χωρών. 

Το Arrow 3 αποτελεί καίριο σκέλος του οπλοστασίου με το οποίο το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί απέναντι σε χώρες όπως το Ιράν. Αντιπροσωπεύει την κορυφαία βαθμίδα του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει τα συστήματα Iron Dome και David's Sling, τα οποία αναχαιτίζουν λιγότερο εξελιγμένες ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς, όπως αυτές που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από τη Γάζα.

«Αποστολή» του Arrow 3 είναι η αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς οπλισμένων με πυρηνικές και άλλες μη συμβατικές κεφαλές, και η καινοτομία και το μεγάλο πλεονέκτημά του συνίσταται στο ότι μπορεί να τους καταστρέψει σε μεγάλος ύψος έως τη στρατόσφαιρα. Για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ο γερμανικός στρατός διαθέτει τα συστήματα Patriot (αντίστοιχος είναι ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) του Ισραήλ. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει «ζητήσει» από το Ισραήλ το κορυφαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να τηρεί μία λεπτή ισορροπία δίχως να παράσχει αυτού του είδους την αεράμυνα αλλά έχει δηλώσει ότι θα συνδράμει το Κίεβο με την τεχνολογία για να αναπτύξει ένα σύστημα προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους ή ρουκέτες, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας που παράσχει.