Τούνμπεργκ: Είναι «παράλογο» να ακούμε στο Νταβός τους υπευθύνους για την «καταστροφή του πλανήτη»
AP
AP

Τούνμπεργκ: Είναι «παράλογο» να ακούμε στο Νταβός τους υπευθύνους για την «καταστροφή του πλανήτη»

Αιτιάσεις προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επέρριψε η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, λέγοντας ότι σε αυτό συγκεντρώνονται εκείνοι «που τροφοδοτούν περισσότερο την καταστροφή του πλανήτη», κρίνοντας «παράλογο» να τους ακούμε, και ζήτησε τη μαζική άσκηση δημόσιας πίεσης κατά της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το AFP.

Το Νταβός είναι «το μέρος όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που τροφοδοτούν περισσότερο την καταστροφή του πλανήτη, οι άνθρωποι που βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά της κλιματικής κρίσης, οι άνθρωποι που επενδύουν στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, κλπ.», σημείωσε, κατηγορώντας τους ότι βάζουν την «απληστία» και «τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και πάνω από τον πλανήτη».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη είναι μάλλον απίθανο να έρθουν από μέσα. Πιστεύω περισσότερο ότι θα έρθουν από τη βάση. Χωρίς μαζική δημόσια πίεση που να προέρχεται απ'έξω (...) θα συνεχίσουν να θυσιάζουν τους ανθρώπους για το δικό τους κέρδος».

Η Σουηδή ακτιβίστρια μετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία, μαζί με άλλες νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

«Η κλιματική αλλαγή χρειάζεται να της δώσουμε περισσότερη προσοχή. Δυστυχώς, η προσοχή στην κλιματική αλλαγή φθίνει», σημείωσε ο Μπιρόλ, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να επενδύουμε πολύ περισσότερο στις καθαρές πηγές ενέργειας.

Μαζί με την Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκονται άλλες τρεις ακτιβίστριες για το κλίμα: η Ελένα Γκουαλίνγκα από την Αμαζονία του Ισημερινού, η Ουγκαντέζα Βανέσα Νακάτε και η Γερμανίδα Λουίσα Νοϊμπάουερ.

Αυτές έφτασαν στο Νταβός φέρνοντας μαζί τους αίτηση που ξεκίνησε να συγκεντρώνει υπογραφές αυτήν την εβδομάδα. Με αυτήν ζητούν να σταματήσει η εκμετάλλευση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα από τις πολυεθνικές. Η αίτηση είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 870.000 υπογραφές ως χθες, Τετάρτη, το βράδυ.