Τουρκία: Αγρυπνία και αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης στην επέτειο του σεισμού 7,8 Ρίχτερ
(AP Photo/Khalil Hamra)
(AP Photo/Khalil Hamra)

Τουρκία: Αγρυπνία και αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης στην επέτειο του σεισμού 7,8 Ρίχτερ

Αμέλεια κατά της τουρκικής κυβέρνησης καταλόγισαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/2) σε αγρυπνία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι αιτιάσεις που επέρριψαν στην κυβέρνηση για αμέλεια αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, του πιο καταστροφικού στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας καθώς ισοπεδώθηκαν κωμοπόλεις και τμήματα πόλεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και στη γειτονική Συρία, ενώ στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και σε περίπου 5.900 στη Συρία, και άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Σύμφωνα με το Reuters, στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη περισσότερο, πολίτες στη διάρκεια της αγρυπνίας κάλεσαν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παραιτηθούν και ζήτησαν να μην εμφανισθούν επίσημοι στην τελετή μνήμης, ενώ αποδοκίμασαν ομιλίες.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης Χατάι στην ομώνυμη επαρχία, μερικοί φώναζαν «μπορεί κανείς ν' ακούσει τη φωνή μου;» καθώς μιλούσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Το σύνθημα, αναφέρεται στις φωνές που ακούγονταν κάτω από τα συντρίμμια καθώς άνθρωποι περίμεναν για μέρες να φθάσει βοήθεια. Κάτοικοι λένε πως πολλοί άνθρωποι πέθαναν όχι επειδή κατέρρευσαν τα κτίρια, αλλά μάλλον επειδή περίμεναν τόσο πολύ παγιδευμένοι στα συντρίμμια μέσα στο κρύο.

Μετά την αγρυπνία, άνθρωποι έριξαν λουλούδια στον ποταμό Ορόντη (Ασί), που διαρρέει την πόλη. «Κανένας δεν ήταν με αυτούς τους ανθρώπους την ημέρα εκείνη. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσαν να διασωθούν. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσε να ακουστεί η φωνή τους», είπε η Μερβέ Γκιουρσέλ, η οποία έχασε τη θεία της, το σύζυγο της θείας της και τα εξαδέλφια της στο σεισμό.

«Αυτό (οι διαμαρτυρίες) είναι η ηχώ του εσωτερικού πόνου των ανθρώπων. Είναι μια ηχώ του πόσο πολύ υπέφεραν άνθρωποι. Δεν υπάρχει τρόπος να πει κάποιος πώς μπορεί ποτέ να αποζημιωθεί ο πόνος εδώ. Οι καρδιές αυτών των ανθρώπων αιμορραγούν».

Ερντογάν: Ο πόνος της απώλειας από τους σεισμούς είναι νωπός

Ο πόνος της απώλειας από τους σεισμούς είναι τώρα τόσο νωπός όσο ήταν πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Τουρκίας  κινητοποιήθηκε αμέσως ανέφερε σε δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας Χ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας το σεισμό που έπληξε την Τουρκία ως «καταστροφή του αιώνα».

Ωστόσο, η Νουρούλ Σαμπάχ Ακσού, κάτοικος της Χατάι, λέει πως η κυβέρνηση άφησε το λαό της πόλης να πεθάνει. «Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Πού ήταν αυτοί; Γιατί εγκατέλειψαν κατ' αυτό τον τρόπο τη Χατάι; Γιατί μας ξέχασαν;», ρωτάει η Ακσού.