Τουρκία: Μεταρρύθμιση για το αέριο με το βλέμμα στον ενεργειακό ρωσο-τουρκικό ενεργειακό κόμβο
shutterstock
shutterstock

Τουρκία: Μεταρρύθμιση για το αέριο με το βλέμμα στον ενεργειακό ρωσο-τουρκικό ενεργειακό κόμβο

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ της Τουρκίας παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να γίνει κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου που θα φέρνει σε επαφή προμηθευτές και καταναλωτές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία τον Οκτώβριο μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Τουρκία, η οποία επί του παρόντος εισάγει όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και διαθέτει εκτεταμένες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες και νέες εμπορικές της σχέσεις για να γίνει κόμβος.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε  αναφέρει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αυξήσουν την ασφαλή και προσιτή πρόσβαση στην ενέργεια για τους Τούρκους καταναλωτές μέσω της διαφοροποίησης της προσφοράς και της εισόδου πρόσθετων παικτών στην αγορά.

Οι κανονισμοί αποσκοπούν επίσης στην οικοδόμηση μιας αξιόπιστης αγοράς όπου εγχώριες και ξένες εταιρείες θα μπορούν να εμπορεύονται φυσικό αέριο και θα επιτρέπουν τόσο στην κρατική εταιρεία ενέργειας BOTAS όσο και σε ιδιωτικές οντότητες να εισάγουν φυσικό αέριο, αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί επίσης στη διάσπαση των δραστηριοτήτων προμήθειας φυσικού αερίου και υποδομών της BOTAS, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός και το ελεύθερο εμπόριο στην αγορά.

Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ένας τουρκικός κόμβος που θα περιλαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να συγκαλύψει τις εξαγωγές που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής για τον κόμβο φυσικού αερίου είχε προγραμματιστεί τον περασμένο μήνα, αλλά αναβλήθηκε για τον Μάρτιο λόγω των μαζικών σεισμών που έπληξαν τη Συρία και την Τουρκία, η οποία επίσης σχεδιάζει να ξεκινήσει την υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου το 2023 και να αυξήσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς