Τζ. Σόρος: Ήττα της Μόσχας στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε διάλυση της «ρωσικής αυτοκρατορίας»
AP Photo/Ronald Zak, File
AP Photo/Ronald Zak, File

Τζ. Σόρος: Ήττα της Μόσχας στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε διάλυση της «ρωσικής αυτοκρατορίας»

Ο δισεκατομμυριούχος  Τζορτζ Σόρος δήλωσε  ότι αν η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει στη διάλυση αυτού που αποκάλεσε «ρωσική αυτοκρατορία», κάτι που, όπως είπε, θα γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει μία από τις πιο θανατηφόρες ευρωπαϊκές συγκρούσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Σόρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την Ουκρανία, αλλά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι υπάρχουν όρια και ότι πρέπει να αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Σόρος δεν αποκάλυψε την πηγή των πληροφοριών του.

Ο Σόρος, διαχειριστής hedge fund που έγινε φιλάνθρωπος, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει πρόβλημα κακής διοίκησης, φτωχού εξοπλισμού και χαμηλού ηθικού, και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στραφεί στην ομάδα μισθοφόρων Wagner για να ανατρέψει τον ουκρανικό στρατό.

«Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανυπομονούν να δουν τους Ρώσους να ηττώνται στην Ουκρανία, επειδή θέλουν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο Σόρος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σύμφωνα με κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Αυτό σημαίνει ότι μια ουκρανική νίκη θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η Ρωσία δεν θα αποτελούσε πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο» είπε. «Αυτή θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο».

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η πυρηνικά εξοπλισμένη υπερδύναμη διασπάστηκε σε 15 ανεξάρτητες δημοκρατίες, αν και η Ρωσία παρέμεινε μακράν η ισχυρότερη από αυτές και κάτοχος του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο.

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη με μια επιθετική και αλαζονική Δύση και έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσει τον εαυτό της και τον λαό της από οποιαδήποτε επίθεση

Αλλαγή καθεστώτος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πρώτων υλών στον κόσμο.

Ο Σόρος δήλωσε ότι το στοίχημα του Πούτιν στη μισθοφορική ομάδα Wagner φαίνεται ότι λειτούργησε βραχυπρόθεσμα.

«Το στοίχημα απέδωσε», δήλωσε ο Σόρος. «Η Ουκρανία αντιμετώπισε μια στρατηγική επιλογή: είτε να αναλωθεί στο να κρατήσει τον Βάγκνερ σε απόσταση ή να δώσει στη Ρωσία μια προπαγανδιστική νίκη και να διατηρήσει τους περιορισμένους πόρους της για μια αντεπίθεση ». 

Η Ουκρανία, είπε, είχε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας την Άνοιξη μόλις πάρει τα όπλα που της υποσχέθηκε η Δύση.

Σχετικά με την Κίνα, ο Σόρος είπε ότι η στρατηγική «μηδενικής Covid» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η σημερινή κατάσταση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αλλαγή καθεστώτος ή επανάσταση», δήλωσε ο Σόρος για την Κίνα. «Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή μιας αδιαφανούς διαδικασίας, οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν αισθητές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

«Βραχυπρόθεσμα ο Σι είναι πιθανό να παραμείνει στην εξουσία, επειδή έχει σταθερό έλεγχο όλων των μέσων καταστολής», δήλωσε ο Σόρος.

«Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο Σι δεν θα παραμείνει ισόβια στην εξουσία, και όσο είναι στην εξουσία, η Κίνα δεν θα γίνει η κυρίαρχη στρατιωτική και πολιτική δύναμη που επιδιώκει ο Σι». .

Ο Σόρος θεωρεί τη Ρωσία, τη μακράν μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, και την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ως τα ηγετικά μέλη μιας ομάδας ανερχόμενων «κλειστών κοινωνιών», όπου το άτομο είναι υποταγμένο στο κράτος.