Ύστατες συνομιλίες στη Ντόχα για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα - Τα εμπόδια
Κρίση στη Μ. Ανατολή

Ύστατες συνομιλίες στη Ντόχα για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα - Τα εμπόδια

Οι διαμεσολαβητές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια αυτή την εβδομάδα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν παραλύσει εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το CNN.

Στη, για δεύτερη ημέρα, συνάντηση, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να επιφέρει εκεχειρία στη Γάζα και να απελευθερώσει των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Ο επείγων χαρακτήρας των συνομιλιών επισημάνθηκε από τους τρεις διαμεσολαβητές, οι οποίοι εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και πρόσφεραν αυτό που αποκαλούσαν «τελική πρόταση γέφυρας» για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα εμπόδια.

Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η προσπάθεια να κλειστεί μια συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη επί της βάσης της πρότασης που παρουσίασε στις 31η Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης

Σε δεύτερη φάση θα επέτρεπε την ανταλλαγή και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, καθώς και τον οριστικό τερματισμό των μαχών.

Στην τρίτη και τελευταία φάση, θα ξεκινήσει ένα μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και θα επιστραφούν στις οικογένειές τους τυχόν λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς· ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα· ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ. Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες, όμως συνεργάζεται με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα των επαφών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι οι χθεσινές συζητήσεις «σηματοδότησαν μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Τα προβληματικά σημεία των διαπραγματεύσεων

Παρά την αρχική θετική αντίδραση από τη Χαμάς και το Ισραήλ, οι δύο πλευρές τελικά απέτυχαν να συμφωνήσουν για την εφαρμογή των λεπτομερειών της πρότασης, όπως τον καθορισμό της αλληλουχίας της ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων, του αριθμού των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν και του εύρους της οπισθοχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι έχει γίνει «το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς» για τη συμφωνία, όμως είναι απίθανο να υπογραφεί στη Ντόχα, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα.

Η αμερικανική πλευρά έχει αναγνωρίσει ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου. Για τη δολοφονία, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη.

Περιφερειακός διπλωμάτης που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε στο CNN ότι τα εναπομείναντα εμπόδια για τη Χαμάς είναι οι περιορισμοί του Ισραήλ στη μετακίνηση ανθρώπων από τη νότια Γάζα προς τα βόρεια, το αίτημά του για βέτο στο οποίο θα απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, καθώς και η συνεχής παρουσία του στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Ντόχα: Η ύστατη προσπάθεια για την ειρήνη;

Οι συνομιλίες της Ντόχα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ να πιέσουν τις δύο πλευρές σε μια ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο επείγων χαρακτήρας των συνομιλιών επισημάνθηκε από όλους τους μεσολαβητές, οι οποίοι εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, παρουσίασαν μια «τελική γεφυροποιό πρόταση», όπως τη χαρακτήρισαν, για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα εμπόδια. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες αυτής της πρότασης.

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί ώστε να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει μια ευρεία επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ιράν και ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές μέσω μεσαζόντων.