Washington Post: Πώς κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία οι Ρώσοι ολιγάρχες

Washington Post: Πώς κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία οι Ρώσοι ολιγάρχες

Οι οικονομικοί αναλυτές σε μια από τις πιο γνωστές τράπεζες της Νέας Υόρκης παρακολουθούσαν την πορεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μετακινούνταν μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Οι τραπεζικές συναλλαγές, συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, θεωρήθηκαν αρκετά ύποπτες για τους αξιωματούχους της Bank of New York Mellon που σήμαναν το «καμπανάκι» του κινδύνου στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτές οι καταγραφές – οι οποίες βρίσκονται τώρα σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών – υπογραμμίζουν πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν και πόσο μάλλον να παγώσουν, περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες, που έχουν μεταφερθεί σε offshore λογαριασμούς κατά το παρελθόν, αναφέρει η Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το έργο της διείσδυσης σε εταιρείες κέλυφος (shell companies) που κρύβουν τις δραστηριότητες πολλών ολιγαρχών, ως μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της οικονομικής επίθεσης κατά της Ρωσίας.

«Μέλη της ρωσικής ελίτ και ολιγάρχες θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο στο να κρύβουν τον πλούτο τους», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επεσήμανε πως τα πολυτελή γιοτ, οι βίλες και τα ιδιωτικά τζετ είναι σχετικά εύκολο να «πιαστούν» επειδή είναι «σε κοινή θέα». «Το πιο δύσκολο είναι να εντοπιστούν μέρη όπου οι άνθρωποι αυτοί έχουν δημιουργήσει εταιρείες-βιτρίνες για να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Οι αρχικοί ολιγάρχες, αναδείχθηκαν από τότε που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαλάρωσε τους περιορισμούς του ελέγχου του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έκαναν περιουσίες τη δεκαετία του 1990 με την κατάρρευση του κομουνισμού.

Επί Γέλτσιν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε πολύ χαμηλό αντίτιμο, δίνοντας τεράστιο πλούτο στα χέρια ορισμένων ανθρώπων - ορισμένοι από τους οποίους στη συνέχεια έκλεισαν συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους και τα μέσα ενημέρωσης για να βοηθήσουν τον Γέλτσιν να κερδίσει ξανά τις εκλογές το 1996.

Σφίγγει όμως, ο κλοιός για Ρώσους ολιγάρχες, επιχειρηματίες και συγγενικά τους πρόσωπα. Η λίστα των ονομάτων για την επιβολή κυρώσεων διευρύνεται και στις 22 Απριλίου, κατά την κοινή συνεδρίαση των task forces που έχουν συσταθεί αναμένονται εξελίξεις. Οι εκπρόσωποι τους πιέζουν τις χώρες προκειμένου να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και βγάζουν «κίτρινη κάρτα» σε όσες δεν έχουν προσκομίσει στοιχεία και πληροφορίες.