WSJ: Η κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν αναγκάζει τις χώρες του Κόλπου να «επιλέξουν πλευρά»
AP Photo/Kamran Jebreili
AP Photo/Kamran Jebreili

WSJ: Η κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν αναγκάζει τις χώρες του Κόλπου να «επιλέξουν πλευρά»

Η Σαουδική Αραβία και άλλα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού Κόλπου προσπάθησαν να αποφύγουν να πάρουν θέση στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς της Αμερικής τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας μια ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας και οικοδομώντας δεσμούς με την Κίνα. Ωστόσο, με τη νέα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ίσως αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρά, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν να μείνουν στο περιθώριο όταν έγινε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ. Οι δύο χώρες του Κόλπου παρείχαν πληροφόρηση που συνέβαλαν σε μια επιτυχημένη αποτροπή της ιρανικής αεροπορικής επίθεσης, δήλωσαν Άραβες αξιωματούχοι. Ωστόσο, δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να παραχωρήσουν τον εναέριο χώρο τους για την αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η αντιπαράθεση έδειξε και στις δύο χώρες πόσο δύσκολο θα είναι να συνεχίσουν να τηρούν μια ισορροπία μεταξύ του κύριου αντιπάλου τους στη Μέση Ανατολή, του Ιράν, του σημαντικότερου εταίρου τους σε θέματα ασφάλειας, των ΗΠΑ, και του Ισραήλ, ενός ισχυρού στρατού με τον οποίο οι Σαουδάραβες και οι Εμιρατινοί έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, αλλά τον οποίο και οι δύο επικρίνουν σκληρά για τη συμπεριφορά του στον πόλεμο στη Γάζα.

Εάν η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν κλιμακωθεί και εμπλακούν οι ΗΠΑ, τα κράτη του Κόλπου θα έρθουν αντιμέτωπα με μια δύσκολη επιλογή: να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις από βάσεις στις χώρες τους και να διακινδυνεύσουν ιρανικά αντίποινα ή να προσπαθήσουν να κατευνάσουν το Ιράν και να μείνουν στο περιθώριο, όπως έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που οδήγησαν τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή, αναφέρει η WSJ.

Μετά την επίθεση του Σαββάτου, τα ΗΑΕ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση τονίζοντας την ανάγκη σταθερότητας μέσω της διπλωματικής οδού. «Η περιοχή θα πρέπει να αποφύγει τις συγκρούσεις με κάθε κόστος, καθώς δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετες εντάσεις και αντιπαραθέσεις», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ.

Για τη Σαουδική Αραβία, τα πράγματα είναι εξίσου περίπλοκα. Σε αυτό συμβάλλει η προσπάθειά του Ριάντ να συνάψει μια ευρεία συμφωνία που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ με αντάλλαγμα σταθερές δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και βοήθεια στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Η δυναμική της συμφωνίας πάγωσε με τον πόλεμο της Γάζας, αλλά οι Σαουδάραβες έχουν δηλώσει ότι εξακολουθούν να επιθυμούν καλύτερες αμυντικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς την τελευταία δεκαετία.

«Ελλείψει αμερικανικής δέσμευσης για την ασφάλειά τους, θα έκαναν τα πάντα για να περιορίσουν τη συνεργασία τους και να την κρύψουν από το Ιράν», δήλωσε ο Μπιλάλ Σάαμπ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος εργάστηκε για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αρνήθηκαν νωρίτερα φέτος να συμμετάσχουν δημοσίως σε έναν ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι απείλησαν να πλήξουν τις συμμετέχουσες χώρες.

Μαζί με το Κουβέιτ, ζήτησαν από το Πεντάγωνο να μην εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι από βάσεις στο έδαφός τους, ανέφεραν Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Οι χώρες του Κόλπου φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν στο εσωτερικό τους ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καθώς ο πόλεμος τη Γάζα έχει περάσει στον έβδομο μήνα του. 

Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ εμπλακούν βαθύτερα τις επόμενες εβδομάδες σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν, οι αραβικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να διαπιστώσουν ότι τα περιθώρια ελιγμών τους συρρικνώνονται, λένε Άραβες αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να στοχεύσει τις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ισραηλινά αντίποινα.

Αποκλιμάκωση

Τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδίωξαν μια εκτόνωση της έντασης με το Ιράν, μετά από μια μακρά περίοδο διακοπής των δεσμών τους.

Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας πριν από ένα χρόνο αποκατέστησε τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, και από την έναρξη της σύγκρουσης, το βασίλειο προσπαθεί να αποτρέψει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του από το να μετατρέψουν τον πόλεμο στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση, προσφέροντας συνεργασία και επενδύσεις στην ιρανική οικονομία.

Μετά το χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό που προκάλεσε την ιρανική απάντηση του Σαββάτου, τα κράτη του Κόλπου ανησυχούσαν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χτυπήσει ισραηλινές πρεσβείες στην περιοχή και ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μια ισχυρή απάντηση, δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Πηγή: WSJ