Υποψήφια πρόεδρος το πρωί, υπόδικος το βράδυ
AP Photo
AP Photo
Μαρίν Λεπέν

Υποψήφια πρόεδρος το πρωί, υπόδικος το βράδυ

«Marine présidente» ήταν το κεντρικό μήνυμα στις αφίσες της προεκλογικής καμπάνιας της ηγέτιδος του Εθνικού Συναγερμού το 2022. Άλλες γράφανε «για όλους τους Γάλλους» και άλλες «Femme d'Etat» (η Αρχηγός κράτους) κάτω από το όνομα της επικεφαλής της Ακροδεξιάς που επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε εκείνες τις εκλογές μπορεί να έχασε (ξανά), ωστόσο ανέβηκε σημαντικά σε ποσοστά, σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες. Μας θυμίζει κάτι; Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν είναι «σημείο των καιρών». Υπάρχει πριν από την επιχείρηση αποδαιμονοποίησης του Εθνικού Μετώπου και μετονομασίας του -όταν το παρέλαβε το από τον πλέον μισητό σε πολλούς Ζαν-Μαρί Λεπέν- στο φιλικότερο προς το κοινό «Εθνικό Συναγερμό».

Εκείνη η καμπάνια έφερε τη Μαρίν στη δεύτερη θέση στις προεδρικές κάλπες του Απριλίου του 2022. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν ανέδειξαν νικητή αφού κανείς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι υποψήφιος ήταν και ο (γνωστός σε όλους πλέον) Ζαν-Λυκ Μελανσόν της νικήτριας παράταξης στις φετινές εκλογές. 

Στον α' γύρο το 2022, πρώτος «τερμάτισε» ο Μακρόν με 28%, ακολούθησε η Λεπέν με 23% και ο Μελανσόν με 22%. Η τριαδικότητα αυτή εκφράστηκε και στις βουλευτικές κάλπες φέτος, με άλλη σειρά βέβαια. Ο β' γύρος διεξήχθη μεταξύ των δυο φιναλίστ. Νικητής αναδείχθηκε ο Μακρόν με ποσοστό 58,5% έναντι 41,5% της Λεπέν, η οποία κατέγραψε ιστορικά υψηλό ποσοστό για τη γαλλική ακροδεξιά.

Στις φετινές βουλευτικές, η Λεπέν και ο υπαρχηγός της Ζορντάν Μπαρντελά έφτασαν πολύ κοντά: πρώτοι στον α' γύρο αλλά τρίτοι στον β' γύρο. Στις ευρωεκλογές, βγήκαν πρώτοι

Ωστόσο, νέα δημοσκόπηση έρχεται να δείξει ότι το «σχέδιο κινδύνου» που εφαρμόστηκε στις βουλευτικές εκλογές από τα δημοκρατικά κόμματα -τη σύμπραξη κέντρου και αριστεράς- μπορεί να μην καταφέρει να αποτρέψει το «τσουνάμι» που έρχεται σε τρία χρόνια από τώρα, στις προεδρικέ κάλπες του 2027.

Το ρεπουμπλικανικό φράγμα, που στήθηκε από την αριστερά και τους μακρονιστές για να μπλοκάρει το δρόμο προς την εξουσία στο κόμμα της Λεπέν, κινδυνεύει να σπάσει κατά τη διάρκεια των επόμενων προεδρικών εκλογών, γράφει το περιοδικό Challenges, το οποίο δημοσιεύει έρευνα της Harris Interactive x Toluna.

Η έρευνα εξέτασε τους πιθανούς υποψηφίους για τις εκλογές του 2027, και το συμπέρασμα είναι ότι εάν οι Γάλλοι καλούνταν σήμερα να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό τους, η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού θα κέρδιζε μεταξύ 31% και 32% των ψήφων, με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους της.

Το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος επωφελείται από τη μαζική αφοσίωση των ψηφοφόρων: μεταξύ 93% και 95% των Γάλλων (ανάλογα με τα σενάρια που εξετάστηκαν στον α' γύρο) που την ψήφισαν το 2022 θα το έκαναν ξανά. Αυτή η συντριπτική κυριαρχία (10 μονάδες περισσότερες από ό,τι το 2022) αντανακλά το μαζικό κύμα του Εθνικού Συναγερμού, όσον αφορά τον αριθμό των ψήφων, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όπου το κόμμα ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο, διπλάσιο αριθμό από ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Η δημοσκόπηση θέλησε επίσης να προσδιορίσει το σκορ των άλλων πιθανών υποψηφίων, ιδίως από την πλευρά του Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να επανεκλέγει καθώς διανύει τη δεύτερη θητεία του στο Ελιζέ. Εάν ήταν υποψήφιος ο Εντουάρ Φιλίπ, θα συγκέντρωνε μεταξύ 22 και 24% των ψήφων, ένα επίπεδο περίπου ισοδύναμο με αυτό του Γκαμπριέλ Αττάλ, εάν ο τελευταίος ήταν ο επιλεγμένος υποψήφιος (μεταξύ 20 και 23%).

Στην αριστερά, η Harris Interactive αναφέρει ότι ο Μελανσόν, ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θα συγκέντρωνε μεταξύ 15% και 17%, μια σαφής πτώση σε σχέση με το αποτέλεσμά του στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 (22%). Αυτό δείχνει μια «απορριπτική» τάση: μόνο το 60% έως 68% των ψηφοφόρων του Μελανσόν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 θα τον ψήφιζαν αν ήταν εκ νέου υποψήφιος.

Η καμπάνια του 2022

«Marine présidente», λοιπόν. Το μήνυμα της καμπάνιας του 2022 που σήμερα στοιχειώνει τη Μαρίν Λεπέν, καθώς η προεκλογική εκστρατεία της αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Η ανακοίνωση της Γαλλικής εισαγγελίας, που επιβεβαίωσε πληροφορία του BFMTV, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της αναταραχής στο κόμμα Λεπέν, μετά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπειτα από προκαταρκτική έρευνα, η Εισαγγελία ξεκίνησε, στις 2 Ιουλίου, δικαστική έρευνα για δάνειο νομικού προσώπου σε υποψήφιο που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, αποδοχή από υποψήφιο σε προεκλογική εκστρατεία δανείου από νομικό πρόσωπο, υπεξαίρεση αγαθών από πρόσωπα που ασκούν δημόσιο λειτούργημα, απάτη σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων. Εν ολίγοις, απάτη.

Σημειώνεται ότι η Λεπέν είχε επενδύσει σχεδόν 11,5 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές του 2022, την τρίτη στη σειρά εκστρατεία. Το 2017, 873.576 ευρώ από τις δαπάνες της είχαν μπει στο στόχαστρο της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο των δαπανών των υποψηφίων (CNCCFP), το 95% των οποίων αποτελούνταν από δάνεια που είχε λάβει με το Εθνικό Μέτωπο και το κόμμα που ίδρυσε στη συνέχεια ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, αλλά τότε δεν άσκησε έφεση.

Η νέα αυτή έρευνα προστίθεται στη δικαστική υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην οποία εμπλέκεται η Μαρίν, ο πατέρας της και άλλα στελέχη του κόμματος της δεκαετίας του 2010. 

Ειδικότερα, η Μαρίν Λεπέν και άλλα 26 άτομα, καθώς και ο Εθνικός Συναγερμός (RN) ως νομικό πρόσωπο, είναι ύποπτοι για τη δημιουργία ενός συστήματος που λειτουργούσε μεταξύ 2004 και 2016, σύμφωνα με το οποίο ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιούνταν για τις αμοιβές βοηθών των ευρωβουλευτών που εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα. Η δίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει αμφισβητήσει τις κατηγορίες, και των 26 του κόμματος, ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφια πρόεδρος και ταυτόχρονα, για δεύτερη φορά, «υποψήφια κατάδικος».


Με πληροφορίες από Challenges, Les Echos (AFP), Le Monde / Φωτογραφίες: AP Photo