Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

Αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

Στην πλατεία Συντάγματος έχουν συγκεντρωθεί εδώ και αρκετή ώρα αγρότες που κατέφθασαν με τα τρακτέρ τους και πραγματοποιούν το παναγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από τις 18:30, με τους συνδικαλιστές εκπροσώπους τους να μιλάνε για συνέχιση του αγώνα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα αγρότες από τα μπλόκα Καρδίτσας, Αγιάς, Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αταλάντης και της Μεσσηνίας κατέφθασαν στο Σύνταγμα μέσω της Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αριθμός των τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί φαίνεται πως έχουν ξεπεράσει τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν.

Οι αγρότες κατέφθασαν στην πλατεία Συντάγματος μέσω της οδού Σταδίου και της Φιλελλήνων. Σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε πρόσθετες στο κέντρο της Αθήνας καθώς σταδιακά καταφθάνουν κι άλλα τρακτέρ. 

Πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχουν στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου.

 

 

 

Αγρότες: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματά μας» 

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Η συγκέντρωση των αγροτών

Οι πρώτοι αγρότες κατέφθασαν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγο πριν τις 12:00 στα διόδια των Αφιδνών με το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας.

Λίγο μετά τις 13:00 στα διόδια ενώθηκαν μαζί τους και τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, ενώ τα πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη έως και το Κάστρο Βοιωτίας ανέρχονται σε 60.

Εκατοντάδες αγρότες έχουν φτάσει στην Αθήνα με πούλμαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και έχουν σταθμεύσει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από εκεί μετακινήθηκαν με τον Ηλεκτρικό και το Μετρό στο Σύνταγμα.

Η αναχώρηση

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, συνολικά 126 τρακτέρ σε δύο κονβόι αναχώρησαν από την Βοιωτία και έχουν μπει ήδη στην εθνική οδό. Περιπολικά της αστυνομίας επιτηρούσε το κονβόι των τρακτέρ που κινείται προς της Αθήνα.

Οι αγρότες κινήθηκαν πάνω στην ΛΕΑ χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, αφήνοντας τις υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας ανοικτές προς τους υπόλοιπους οδηγούς.

Το πρώτο κονβόι ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί με 67 τρακτέρ και αναμένεται μέσα σε 3 ώρες να βρίσκεται μέσα στην Αθήνα. Τα τρακτέρ κινούνται με ανώτατη ταχύτητα τα 40 χλμ/α, ενώ θα πραγματοποιήσουν και ενδιάμεσες στάσεις για ανεφοδιασμό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ συντεταγμένα περίπου 130-150 τρακτέρ ξεκίνησαν για να βγουν στην εθνική οδό και να κατευθυνθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 200 τρακτέρ θα κατέβουν στην Αθήνα και αναμένεται να προστεθούν 60 πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη ως το Κάστρο Βοιωτίας. Νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 200 αγρότες από την Κρήτη για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, η αναχώρηση ξεκίνησε στις 10.30, συμπεριλαμβανομένων δέκα λεωφορείων από το δήμο της Αγιάς, από τον Τύρναβο και από το Δήμο Κιλελέρ.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. 

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία - Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί»

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Καθορισμού μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

- Ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

- Το ακατάσχετο και ανεκχώρητο του ποσού από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή επιτροπή των Μπλόκων την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ύψος 82 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή των 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τέλη Μαρτίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έως τέλος του έτους.