DW: Ξεκινά το brain gain Ελλήνων γιατρών από Γερμανία
Shutterstock
Shutterstock

DW: Ξεκινά το brain gain Ελλήνων γιατρών από Γερμανία

Η Ένωση Ελλήνων γιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας βοηθά τώρα όσους γιατρούς θέλουν να επαναπατριστούν σε συνεργασία με ελληνικούς ιατρικούς συλλόγους.

Ο γιατρός Πέτρος Πετρίδης, επιμελητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο St. Anna Hospital της πόλης Χέρνε, από τις μεγαλύτερες κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που μεγάλωσε και σπούδασε ιατρική. «Εκεί έχω τη ζωή μου» λέει στη Deutsche Welle. «Αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να ακολουθήσουν τα παιδιά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο γιος μου είναι 6 χρονών. Έχουμε και τους γονείς μας που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους».

«Μονόδρομος» η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα

Μια δύσκολη απόφαση για όσους Έλληνες γιατρούς έκαναν κόπο για να μπουν στον γερμανικό τρόπο ζωής και εργασίας και βρίσκονται στο ζενίθ μιας επιτυχημένης καριέρας. Όχι όμως για τον Πέτρο Πετρίδη. Η πρώτη του εμπειρία με το ελληνικό σύστημα ήταν πολύ θετική.

«Η Ελλάδα με εξέπληξε θετικά τα τελευταία χρόνια» μας είπε. «Ήθελα να κάνω αναγνώριση του επαγγέλματός μου στην Ελλάδα, στον ιατρικό σύλλογο. Κι όλα αυτά ηλεκτρονικά. Η διαδικασία διήρκεσε λίγες ημέρες. Την Κυριακή υπέβαλα την αίτηση, την Πέμπτη πήρα την έγκριση. Μέσα σε λίγες ημέρες όλα κύλησαν γρήγορα και ομαλά».

Ο Έλληνας γιατρός χαρακτηρίζει παρόλα αυτά το βήμα αυτό ως «μετέωρο», γιατί η επιλογή του να ασκήσει το επάγγελμά του ιδιωτικά είναι γι αυτόν μονόδρομος λόγω των παθογενειών του ΕΣΥ. «Στην Ελλάδα αναγκαστικά θα ενταχθώ στον ιδιωτικό τομέα, θα κάνω το δικό μου ιατρείο, κάπως έτσι θα ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα. Είμαι σε αναζήτηση, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Αρωγός σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα είναι η Ένωση Ελλήνων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας «Γένεσις», του γερμανικού κρατιδίου με πάνω από 130.000 Έλληνες, από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2015 από την ανάγκη κυρίως τελειόφοιτων γιατρών να φύγουν από την Ελλάδα της κρίσης και να αναζητήσουν πιο γρήγορα στη Γερμανία θέση ειδίκευσης. Σε αυτό ο Σύλλογος στάθηκε πολύτιμος αρωγός. Όχι μόνο βοήθησε νέους γιατρούς να ξεπεράσουν τα προβλήματα αναζήτησης ειδικότητας σε κατάλληλη κλινική μέχρι τον δαίδαλο της γερμανικής γραφειοκρατίας, αλλά βοηθά και όσους θέλουν τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Όπως μας είπε ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου, αναπληρωτής διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Δημόσιο Νοσοκομείο της πόλης Νέτεταλ: «Υποστηρίζουμε πάρα πολύ το brain gain, να επιστρέψουν δηλαδή τα μυαλά στην Ελλάδα. Σε αυτό συνεισφέρουμε όσο μπορούμε και με τη σχέση μας με ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και με τη στήριξη των Ελλήνων ιατρών της Γερμανίας σε διάφορα θέματα, όπως εξειδικεύσεις που δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά προσπαθούμε πολύ σαν Σύλλογος να βοηθήσουμε στη μετάβαση των Ελλήνων γιατρών της Γερμανίας στην Ελλάδα».

Σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο πάντα φιλόξενο Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ με οικοδεσπότη τον γενικό πρόξενο κ. Βασίλη Κοΐνη, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας του Συλλόγου με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε να βοηθήσουμε από τη δική μας πλευρά όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσουν την ελληνική γραφειοκρατία» λέει ο Νίκος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας στη DW. «Να τους βοηθήσουμε να κάνουν το όνειρο της επιστροφής πραγματικότητα. Το επίπεδο παροχών στην Ελλάδα είναι υψηλό, το επίπεδο ζωής έχει διαφοροποιηθεί από ότι στο παρελθόν».

Για μια συνεργασία win-win και από τις δύο πλευρές κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσάμης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Εκείνο που περιμένουμε είναι να έρθει στην Ελλάδα η γνώση και η εξειδίκευση όλων αυτών των συναδέλφων. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην άρση γραφειοκρατικών κι άλλων εμποδίων, και στο μέλλον να αξιοποιηθεί η εμπειρία. Γιατί το ελληνικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι χωλαίνει και όσοι συνάδελφοι έχουν την εμπειρία, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελληνικού δημόσιου συστήματος που είναι αρκετά δύσκαμπτο και δυσλειτουργικό. Αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι ανοιχτός σε εκείνους που τολμούν και μπορούν και ξέρουν να ασκούν επιτυχημένα ιατρική. Άρα, όποιος θέλει να έρθει στην Ελλάδα έχει πεδίο δόξας λαμπρό, αλλά όποιος θέλει να έρθει και να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα, θα έχει περισσότερα βήματα να διανύσει».

Πηγή: Deutsche Welle