Ευθ. Λέκκας: Γιατί δεν έσβησε αμέσως η φωτιά στην Αττική παρά την άμεση κινητοποίηση

Ευθ. Λέκκας: Γιατί δεν έσβησε αμέσως η φωτιά στην Αττική παρά την άμεση κινητοποίηση

Για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην Αττική, έκανε λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον μεγάλο αυτό βαθμό δυσκολίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Mega οι παράγοντες που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι:

  • Πρώτον έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύφλεκτες συνθήκες.
  • Δεύτερον έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Τρίτον έχουμε ανέμους οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα
  • Τέταρτον, μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, έχουμε δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

«Έχουμε να κάνουμε με όλους αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την φωτιά παρόλο που κινητοποιήθηκαν άμεσα, εξήγησε ότι αυτό συνέβη λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν μετά την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

«Η θερμοκρασία και οι άνεμοι ενισχύονται επιθετικά μόλις αναπτυχθεί λίγο η πυρκαγιά, γιατί επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό δημιουργεί ένταση στους ανέμους και τεράστιες δυσκολίες στο να κατασβεστεί η φωτιά», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι παρότι οι Πυροσβεστικές αρχές έφτασαν στο σημείο μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα.

Διαβάστε Περισσότερα