Χαλκιδική: Πού απαγορεύεται την Τρίτη η κυκλοφορία λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Eurokinissi
Eurokinissi

Χαλκιδική: Πού απαγορεύεται την Τρίτη η κυκλοφορία λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα, από αύριο Τρίτη το πρωί και για ένα 24ωρο, σε περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς - κατηγορίας 4 (πορτοκαλί), που προβλέπεται για τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον Χάρτη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα με απόφαση, που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Αικατερίνη Ζωγράφου, από τις 7:30 το πρωί της 8ης Αυγούστου μέχρι τις 07:30 το πρωί της 9ης Αυγούστου απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στους Δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου στις παρακάτω περιοχές:

  • Στη Χερσόνησο Κασσάνδρας («Κορυφογραμμή» από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή, «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου),
  • Στη Χερσόνησο Σιθωνίας (Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και τη Συκιά),
  • Στον Δήμο Αριστοτέλη (Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου),
  • Στον ορεινό όγκο Χολομώντα (Αναδασώσεις περιοχή Βραστάμων, Περιοχή ευθύνης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη).

Για την εφαρμογή του μέτρου εφαρμόζεται ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου. Η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

Σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 58 δασικές πυρκαγιές

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. 

Meteo: Το 23% της Αττικής κάηκε μέσα στα τελευταία 7 χρόνια

Εξάλλου, σημαντικά ευρήματα για τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Αττικής, προκύπτουν από την ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων έξι ετών (2017-σήμερα), σύμφωνα με το meteo.

Από το 2017 μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2023, 11 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 550.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Όπως προκύπτει, εάν υπολογίσουμε ότι η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.0000 στρέμματα, τα τελευταία 7 έτη έχει καεί από δασικές πυρκαγιές το 23% της συνολικής επιφάνειας.

Οι καμένες εκτάσεις ανά έτος, από το 2017.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης. Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς. Όπως αναφέρεται, παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.