Φωτογραφία αρχείου
Ισραήλ: Προσγειώθηκε η πτήση με τους 90 επαναπατρισθέντες Έλληνες - Οι πρώτες δηλώσεις
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Φωτογραφία αρχείου

Ισραήλ: Προσγειώθηκε η πτήση με τους 90 επαναπατρισθέντες Έλληνες - Οι πρώτες δηλώσεις

Άλλη μια πτήση επαναπατρισμού 90 Ελλήνων του Ισραήλ έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο Ελευθέριος Βενιζέλος χάρη στις ενέργειες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πτήση είχε οργανωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Όλα ήταν οργανωμένα εκεί. Μας περίμεναν και μας πέρασαν από τον έλεγχο. Όλα ήταν καλά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα» ανέφερε στην ΕΡΤ ένας Έλληνας που ζει μόνιμα στην Ιερουσαλήμ και ήταν ένας από τους 90 ομοεθνείς μας που ταξίδεψαν από το Τελ Αβίβ.

Ο ίδιος, όπως είπε, κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, δίχως να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Στο αεροδρόμιο στα Σπάτα βρίσκονταν και συγγενείς τους οι οποίοι, με αγωνία, περίμεναν τους ανθρώπους τους να βγουν από την πύλη των αφίξεων για να τους αγκαλιάσουν.

«Aκούγαμε τις ρουκέτες να περνούν από πάνω μας και δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε»

Ανακουφισμένοι που επαναπατρίστηκαν, αλλά και με το μυαλό σε όσους έμειναν πίσω στην κόλαση του πολέμου, επιστρέφουν δεκάδες Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ.

«Δεν έφτασαν οι ρουκέτες στα σπίτια μας αλλά υπήρχε πρόβλημα» είπε ένας νεαρός που αποκάλυψε ότι το δωμάτιό του είναι καταφύγιο σε αντίθεση με αρκετούς άλλους αμάχους που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια την ώρα που η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις της σε πόλεις και χωριά του Ισραήλ.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία μιας Ελληνίδας που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Aκούγαμε τις ρουκέτες να περνούν από πάνω μας και δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε».

Δύο αδελφές, η 18χρονη Νόα και η 16χρονη Έντεν, μίλησαν στην ΕΡΤ, για όσα δραματικά βίωσαν στο Ισραήλ όπου διαμένουν μόνιμα, από την ασφάλεια πια της Ελλάδας.

Με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς και την επιδρομή σε αμάχους, τα δύο κορίτσια αναφέρθηκαν στις ώρες αγωνίας που πέρασαν στα Ιεροσόλυμα όταν ηχούσαν οι σειρήνες καθώς και για τους φίλους τους που είχαν πάει στο μουσικό φεστιβάλ Σουπερνόβα και αγνοούνται ή εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση που δέχθηκαν ισραηλινές πόλεις και χωριά, άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους που είτε υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό είτε είχαν πάει να διασκεδάσουν στο μουσικό φεστιβάλ που διεξάγονταν κοντά στη συνοριακή γραμμή.

«Μερικοί δεν μου απάντησαν και τώρα ξέρουμε ότι έχουν απαχθεί και μερικοί έχουν δολοφονηθεί» ανέφερε η Νόα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ξέρω ένα κορίτσι που είναι Ελληνίδα - Εβραία. Είχε πάει στο φεστιβάλ το Σάββατο. Την έψαχναν τρεις ημέρες και μετά ανακοινώθηκε ότι βρήκαν το σώμα της σε ένα από τα κιμπουτς, όπου την είχαν πάρει μαζί τους» δήλωσε η νεαρή κοπέλα που βρίσκεται ακόμη σε σοκ.

Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Τελ Αβίβ και ήταν στους 90 ομοεθνείς που επαναπατρίστηκαν, δήλωσε ότι όσον αφορά το μέλλον, περιμένει να βελτιωθεί η κατάσταση για να επιστρέψει με την οικογένειά του στο Ισραήλ. «Είναι μεγάλη τραγωδία. Φύγαμε μαζί με τα παιδιά μου για να είμαστε πιο ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά.