Κ. Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας

Κ. Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας

Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, δήλωσε  ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος αν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και στην περίπτωση αυτή αν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά το 1953.

Αναφέρθηκε όμως και σε έναν σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που έγινε στην Τουρκία, το 365 μ. Χ. στη δυτική Κρήτη ο οποίος είχε ισχύ 8,2 Ρίχτερ και πολύ μεγάλες συνέπειες στον ελληνικό χώρο, καθώς «ανύψωσε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα περίπου 7 μέτρα στην επιφάνεια και τη μισή Κρήτη σταδιακά από 7 μέχρι 1 μέτρο, προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, το οποίο χτύπησε από τη Βενετία μέχρι τις ακτές του Λιβάνου και την Αίγυπτο, [και] μεγάλες καταστροφές σε όλη την Πελοπόννησο και στην περιοχή».

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση», τόνισε ο κ. Παπαζάχος προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο «γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές».

Ερωτηθείς δε στην αρχή της συνέντευξης εάν ένας τέτοιος σεισμός σαν αυτόν της Τουρκίας θα μπορούσε να προβλεφθεί, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός» και υπενθύμισε σεισμούς όπως αυτόν του 1822 στο Αλέππο – που εκτιμάται ότι είχε μεταξύ 20.000-60.000 νεκρών – και του 1939 στο Ερζιτζάν «στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, πιο κοντά στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, περίπου στη διασταύρωση τους, [που] είχε περίπου 35.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες», ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί δεν είναι άγνωστοι στη συγκεκριμένη ζώνη, «κατά συνέπεια ξέρουμε ότι σε επίπεδο εκατονταετίας έχουμε τέτοιους σεισμούς».

«Ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε περίπου 4-5 τέτοιους σεισμούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που έσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο πιο βορειοανατολικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια πρόβλεψη με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «θα γίνει ένας σεισμός αύριο μεθαύριο, βγείτε έξω από τα σπίτια σας», αλλά σίγουρα ξέραμε ότι αυτή η περιοχή δέχεται πάρα πολύ μεγάλες επιταχύνσεις και οι επίσημες προδιαγραφές γι’ αυτή την περιοχή ήταν εξαιρετικά αυστηρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

E. Λέκκας: Λιγοστεύουν οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί

Έχοντας συμπληρώσει δύο εικοσιτετράωρα που η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης επιχειρεί στα ερείπια των κατεστραμμένων από τον σεισμό κτηρίων στην Τουρκία ο Eυθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στην ΕΡΤ για τη μάχη που δίνουν οι διασώστες εκτιμώντας ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκωβισμένους λόγω του ψύχους.

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε στις «Συνδέσεις» ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο οποίος αναμένει στην Τουρκία και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών.

Η ελληνική αποστολή

Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής που μετρούν μέχρι στιγμής τέσσερις επιτυχείς διασώσεις ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωϊκή αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν για να σώσουν όλους όσοι τους χρειάζονται.

«Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.

Ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός και κακή ποιότητα υλικών

Μιλώντας για το ρήγμα της Ανατολίας που αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο ο καθηγητής Γεωλογίας καθώς και στο τι οδήγησε σε αυτή τη βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 8.700 επισήμανε ότι τα εδάφη θεμελίωσης, εκεί όπου υπήρχαν πολλές καταρρεύσεις ήταν πολύ υποβαθμισμένα. «Βλέπουμε καταστροφές εκεί όπου υπήρχε ο συνδυασμός της έλλειψης αντισεισμικών κανόνων μαζί με τα εδάφη. Φταίει η ποιότητα των υλικών, ο ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός. Φταίει η τάση των γειτόνων μας να κάνουν εντυπωσιακές κατασκευές, οι οποίες εμπεριέχουν και τη μεγαλύτερη τρωτότητα», σημείωσε.

Εφιαλτικό το βράδυ

Μιλώντας για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία επανέλαβε ότι νύχτα για όλους τους κατοίκους στις κατεστραμμένες από τον σεισμό πόλεις είναι με μία λέξη «εφιαλτική». Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το βράδυ της Τρίτης «υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει».

Διαβάστε ακόμα:

Δορυφορικές εικόνες «Αποκάλυψης»: 9.500 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Π. Καρύδης για σεισμό Τουρκίας: Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μία Ελλάδα 

Μ. Σκορδίλης: Καμία ένδειξη για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα