Κ. Συνολάκης: Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα

Κ. Συνολάκης: Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για σεισμό στην Ελλάδα αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Τουρκία δύσκολη και στενάχωρη ενώ ανέφερε ότι οι επιστήμονες περιμένουν πάνω από 100.000 νεκρούς. «Ψιθυρίζεται στους επιστήμονες και στους μηχανικούς ότι θα ξεπεράσει τους 100.000, αλλά αυτό ψιθυρίζεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα ανέφερε:

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια και μόνο ότι βάζουμε στην κουβέντα ότι πρέπει να φοβόμαστε να ανησυχούμε είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Αλλά ότι έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει.

Σας θυμίζω ότι το 1956 ήταν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό που δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Πάλι υποθαλάσσιος σεισμός. Δεν γνωρίζουμε τόσο μεγάλους σεισμούς που να είναι μέσα στην ηπειρωτική χώρα».

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε

«Ήταν ένα τεστ για την πολιτική προστασία. Η γεωλογική ιστορία είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο.

Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός.

Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

Παγκοσμίου επιπέδου ο ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός

«Μόλις γύρισα από την Τουρκία και είναι προφανές και αυτό το έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι σε πάρα πολλά κτίρια δεν ήταν προφανές ότι δεν είχαν ακολουθήσει τον αντισεισμικό κώδικα και οι κατασκευές, ακόμα και η ποιότητα του τσιμέντου δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι ο αντισεισμικός κανονισμός που έχουν στην Τουρκία, δεν μπορεί να προέβλεπε του είδους τις κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν.

Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Και οι δικές μας είναι από μπετόν αλλά δεν έχουμε το είδος των ψηλών κτιρίων. Δηλαδή γλιτώσαμε από το να έχουμε το 10όροφα ή 13όροφα κτίρια που φαίνεται ότι χτίστηκαν στην Τουρκία σε μία σε μια περίοδο που δεν ξέρω αν ο οικοδομικός τους κανονισμός και ο αντισεισμικός τους κώδικας μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή το είδος του της καταστροφής που έγινε. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό».

Τέλος τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία άσκηση και όχι μονάχα επί χάρτου, να πάρει κανείς τα σχέδια ενός παλιού κτιρίου και να δει πώς θα άντεχε σε ένα σεισμό αν είχε σχεδιαστεί τότε ή πόσο διαφορετικά θα σχεδιαζόταν τώρα. «Να εξετάσουμε μερικά παλαιά κτίρια και να δούμε τον σχεδιασμό τους και πώς αντέχουν σε έναν σύγχρονο σεισμό».

Π. Καρύδης: Αυτό που είδαμε στην Τουρκία δεν θα το δούμε στη χώρα μας

Η απάντηση, στο κατά πόσο θα άντεχαν τα κτήρια στη χώρα μας από ένα σεισμικό γεγονός αντίστοιχο με της Τουρκίας, «είναι διεπιστημονική» εξήγησε ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Έχουμε τη σεισμολογική πλευρά, που μπορούν να μας πουν εάν πράγματι μπορεί να υπάρξει ένας σεισμός τόσο μεγάλος, ο οποίος πρώτον να είναι επιφανειακός, δεύτερον, κάτω από τα σπίτια μας. Αυτή η πιθανότητα νομίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρή απ’ ό, τι ακούω από τους άξιους συναδέλφους σεισμολόγους, για να μην πω μηδενική» ανέφερε ο κ. Καρύδης.

«Η δεύτερη παράμετρος είναι τα σπίτια, οι κατοικίες μας. Η απάντησή μου είναι η εξής. Σωστή αντισεισμική κατασκευή δεν καταρρέει. Μας προστατεύει από την κατάρρευση και δεν θα έχουμε θανάτους.

Μπορεί τραυματισμούς να έχουμε. Μπορεί το κτίριο υποκείμενο σε έναν τόσο μεγάλο σεισμό υπό αυτές τις προϋποθέσεις που είπαμε, εάν υπό την απίθανη περίπτωση συμβεί, να υποστεί μεγάλες βλάβες, βλάβες οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι πλέον επισκευάσιμες αλλά δεν θα καταρρεύσει.

Έτσι λοιπόν μπορεί να έχουμε και τραυματισμούς, αλλά δεν έχουμε θανάτους. Δηλαδή αυτό το οποίο είδαμε στην Τουρκία, με τίποτα δεν μπορεί να το δούμε, υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευή μας είναι αντισεισμική» συμπλήρωσε ο κ. Καρύδης.

Αντισεισμικές κατασκευές

Πώς θα είναι αντισεισμική η κατασκευή και πώς να τη διατηρήσουμε έτσι, είναι το επόμενο ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη.  Το πρώτον, σημείωσε, είναι να γεννηθεί η αντισεισμική κατασκευή, δηλαδή ο σχεδιασμός.

«Στην Τουρκία είδαμε ότι ακόμα και ο σχεδιασμός, δηλαδή στο επίπεδο των σχεδίων της μελέτης, ήταν απαράδεκτος. Όχι μόνο στα παλιά, αλλά και στα νέα, για να εξυπηρετήσουν κυρίως τη χρήση, το εμπόριο. Και ενδεχομένως είναι και άγνοια. Δηλαδή, είναι τόσο χοντρά λάθη, το να πας να θεμελιώσεις επιφανειακά μέσα σε βούρκο που ήταν ένα κτίριο το οποίο τουμπάρισε και δεν είναι μόνο αυτό, ήταν και άλλα, χωρίς να κάνουν πέδιλα στη θεμελίωση. Σφάλματα, να βάζεις τις κολώνες σε μία κατεύθυνση μόνο, να μη βάζεις τοιχώματα» ανέφερε ο Καθηγητής.

«Όλα αυτά εμείς, δόξα τω Θεώ, τα έχουμε ξεπεράσει, ακόμα και από κτίρια πολύ πριν μπει σε ισχύ ο πρώτος ελληνικός Αντισεισμικός κανονισμός του 1959» υπογράμμισε ο κ. Καρύδης.

Επισήμανε ωστόσο, ότι εξίσου σημαντικό είναι να διατηρηθεί το κτίριο αντισεισμικό. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάνει προσθήκες, δεν θα έχουμε κάνει επεμβάσεις να κόψουμε καμιά κολόνα επειδή θέλουμε μεγαλύτερο χώρο, επειδή θέλουμε ένα μαγαζί, να κάνουμε στο ισόγειο. Δηλαδή επεμβάσεις γίνονται και στη χειρότερη στάθμη του κτιρίου, που είναι το ισόγειο, να κάνουμε κανένα μαγαζί.

Δεν θέλω να ονομάσω περιοχές, αλλά κυρίως, καταλαβαίνουμε όλοι όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, έχει συμβεί παλιά κτίρια, τα οποία ήταν κατοικίες στα κέντρα παλαιών οικισμών, παλαιών επαρχιακών πόλεων σε νησιά και λοιπά, τα έχουμε μετατρέψει σε καταστήματα, σε εστιατόρια. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε κόψει τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα, ενώ πριν στεκόταν το κτίριο μια χαρά. Τώρα κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Καταλληλότητα κτιρίου

Για να διαπιστώσει κανείς την καταλληλότητα της κατασκευής ως προς την αντισεισμική προστασία που παρέχει, το πρώτο βήμα είναι ο πρώτος οπτικός έλεγχος, σημείωσε ο κ. Καρύδης.

«Φωνάζεις έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σου και δόξα τω Θεώ έχουμε πάρα πολλούς μηχανικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία πάνω σε αυτό, να σου πει τη γνώμη του εγγράφως, να του δώσεις και μια στοιχειώδη αμοιβή γι’ αυτό, για να δει το σπίτι σου. Είμαι σίγουρος και να είναι και ο κόσμος σίγουρος ότι θα του πει ακριβώς τα προβλήματα και αν είναι άσπρο ή μαύρο

. Σε περίπτωση που έχει κάποια αμφιβολία, μπορεί να συστήσει να μπει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, να γίνει πιο αυστηρός, δηλαδή όχι μόνο οπτικός, αλλά να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους υλικών, μαγνητοσκοπήσεις.

Έχουμε δηλαδή τεχνολογικά, όλοι τη δυνατότητα, μα όλοι και επιστημονικά και γνωστικά, δηλαδή από πλευράς εμπειρίας και γνώσεων, όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι το κτίριο αλλά και τι χρειάζεται να γίνει για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να μην έχουμε πρόβλημα» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Καρύδης.

Το πρόβλημα αυτό, τόνισε, αν τυχόν δεν έρθει όσο εμείς ζούμε, «δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλωθεί στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας».

«Οπότε, θα εκδηλωθεί σε υπέρτατο βαθμό, πολύ χειρότερα και ενδεχομένως να κινδυνεύσει και η ζωή τους. Έχουμε υποχρέωση επομένως στα παιδιά μας. Φτιάξαμε ένα σπίτι, ξέρει ο καθένας πώς το έφτιαξε, τι τεχνίτες και τι υλικά πλήρωσε. Τα δεν ξέρω, δεν είδα, δεν κατάλαβα στην οικοδομή δεν ισχύουν Ξέρουν πολύ καλά» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Καρύδης.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς