Meteo: Κορυφώνεται η θερμική επιβάρυνση στη χώρα - Έρχονται 43 και 44 βαθμοί Κελσίου

Meteo: Κορυφώνεται η θερμική επιβάρυνση στη χώρα - Έρχονται 43 και 44 βαθμοί Κελσίου

Η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για 5η συνεχόμενη ημέρα στη χώρα μας, ξεπερνώντας ακόμα και τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα. O υδράργυρο «αγγίζει» ακόμα και τους 43 βαθμούς. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές:

Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και

Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία)

Σημειώνεται, ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της θερμή επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με την σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θερμές αέριες μάζες, προκαλούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται εδώ και 1,5 μήνα πριν φθάσουμε στην κορύφωση της θερινής περιόδου.

Και το επόμενο 10ήμερο θα είναι δύσκολο όχι μόνο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που μαζί με τους ανέμους δημιουργούν την ιδανική συνθήκη για πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέρος τη χώρας βρίσκεται σε υψηλή επικινδυνότητα Επί του παρόντος ακόμη περισσότερο κινδυνεύει η Κρήτη.

Η θερμική δυσφορία χτυπάει κόκκινο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Στην άσφαλτο κατεγράφησαν έως και θερμοκρασίες 160 βαθμών και οι πολίτες αισθάνονται τον καύσωνα κατά πολύ ενισχυμένο, εξαιτίας του τσιμέντου που απορροφά τη ζέστη σε συνδυασμό με την πυκνή κίνηση των οχημάτων

Στη 1.30μμ στο κέντρο της Νέα Φιλαδέλφειας το θερμόμετρο δείχνει 41 βαθμούς Η ζέστη είναι αφόρητη και η ταλαιπωρία μεγάλη.

Όλο το κέντρο μια τεράστια θερμική νησίδα Εξαίρεση αποτελούν τα πράσινα προάστια της πόλης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ πως: «η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης να είναι συνήθως 3 με 4 βαθμούς, ψηλότερη από ό,τι στην περιφέρεια της πόλης. Στην Αθήνα χτες, ανάμεσα στην Κηφισιά ή το Μαρούσι και στο κέντρο, η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί.

Αν και τις πρωινές ώρες τα hot spots της Αττικής με διαφορά είναι η Ελευσίνα και τα Σπάτα, το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα τα δυτικά προάστια υποφέρουν δυσανάλογα και τη νύχτα οπότε το τσιμέντο απελευθερώνει τη θερμότητα που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί δημιουργείται η τέλεια αστική θερμική νησίδα και η θερμική δυσφορία επιδεινώνεται

Η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε ότι : «θερμαίνεται το πρωί μαζεύει όλη την ηλιακή ακτινοβολία αλλά είναι αργότερα το βράδυ που εκπέμπεται αυτή η θερμική ακτινοβολία προς τα πάνω και έτσι και οι δορυφόροι μπορούν να την καταγράψουν. Οι περιοχές οι πυκνοκατοικημένες που έχει όλη τη συγκέντρωση του πληθυσμού και επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας ιδιαίτερα το βράδυ».

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.

Για αυτό, συνίσταται ισχυρά η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 και 16:00, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, όπως αυτά που καταγράφονται αναλυτικά στην επόμενη εικόνα.