Ναυάγιο στην Πύλο: Ενώπιον της ανακρίτριας οι 9 συλληφθέντες - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους
Eurokinissi
Eurokinissi

Ναυάγιο στην Πύλο: Ενώπιον της ανακρίτριας οι 9 συλληφθέντες - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας πέρασαν οι εννέα Αιγύπτιοι, φερόμενοι ως διακινητές στο τραγικό ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, με επιβεβαιωμένους 78 νεκρούς, 104 διασωθέντες και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι σε συλλήψεις προχώρησαν και οι πακιστανικές αρχές. Συνέλαβαν 10 άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο πλοίο.

Πακιστανός αξιωματούχος: Πάνω από 300 οι Πακιστανοί που πνίγηκαν

Πάνω από 300 είναι οι Πακιστανοί υπήκοοι που πνίγηκαν στο ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και προσευχόμαστε οι ψυχές των εκλιπόντων να βρουν αιώνια ειρήνη», δήλωσε ο Σαντζράνι. «Αυτό το καταστροφικό περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να καταδικαστεί η αποτρόπαια πράξη της παράνομης εμπορίας ανθρώπων». 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε τη Δευτέρα εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών του Πακιστάν, αναφέρει το CNN.

Μάρτυρες - κλειδιά

Χθες Κυριακή αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι συλληφθέντες. Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα Δευτέρα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

«Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος σοκάρουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ξυλοδαρμοί, φωνές, βρισιές, ταπείνωση. Στις πέντε ημέρες ταξιδιού από τη Λιβύη και έως ότου συναντήσουν το θάνατο στο κατώφλι της Ευρώπης, οι μετανάστες στο σαπιοκάραβο βίωσαν την κόλαση από τους διακινητές – «βασανιστές» τους. «Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λένε και αναφέρουν πως τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν στα αμπάρια. Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία.

Θύματα της τραγωδίας και οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτα εξακολουθούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι συγγενείς των αγνοουμένων, με φωτογραφίες στα χέρια να ρωτούν σε απόγνωση για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, διαβάζοντας μάταια τις λίστες των διασωθέντων.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας παρέμεναν μέχρι και χθες Κυριακή 18 άνθρωποι, νοσηλευόμενοι. Στη δομή της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι από τους συνολικά 104 διασωθέντες συρρέουν καθημερινά φίλοι και μέλη των οικογενειών τους για να τους δώσουν κουράγιο, αλλά και απελπισμένοι συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους τους. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλεόντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά-σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το αλιευτικό που μετέφερε τους μετανάστες.

Π. Λιάκουρας: Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επέμβει σε πλοίο που δεν έχει ζητήσει βοήθεια

«Θα μπορούσε να επέμβει ένα κράτος όταν είναι γνωστό από πριν ότι το συγκεκριμένο πλοίο πάντοτε καταγίνεται σε τρομοκρατία ή σε πειρατεία», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, εξηγώντας γιατί το Λιμενικό δεν είχε το δικαίωμα να παρέμβει στα διεθνή ύδατα, στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί δεν μπορεί κανένα κράτος να ασκήσει εξουσία πάνω σε ένα πλοίο τρίτου κράτους, δηλαδή σημαίας τρίτου κράτους. Συνεπώς, αυτό είναι ο βασικός κανόνας», υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όταν αυτό το οποίο καταγίνεται το πλοίο, αφορά και θεωρείται ότι είναι σε βάρος όλης της ανθρωπότητας. Η πειρατεία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η τρομοκρατία έχει γίνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τότε κάθε πλοίο μπορεί να επέμβει και να του κάνει έρευνα πάνω σε αυτό και προφανώς μετά να μπορέσει να συλλάβει τους υπαίτιους, δηλαδή τον καπετάνιο και οποιονδήποτε άλλον. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής θάλασσας», επισήμανε.

«Οι κανόνες και η πρακτική μέχρι σήμερα λέει ότι στην ανοικτή θάλασσα αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι ή το πλοίο να εκπέμψει SOS κάποια στιγμή, οπότε εκεί θα προστρέξει σε βοήθεια το κράτος εκείνο στη θαλάσσια περιοχή όπου το κράτος αυτό ασκεί αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το διεθνές δίκαιο έχει ελλείμματα, αλλά μέχρις ότου αυτά τα ελλείμματα καλυφθούν με την πρακτική των κρατών περνάει πάρα πολύς χρόνος. Αλλά αυτό πρέπει να πάρουμε πάντοτε υπόψη και να πούμε τι είναι τώρα η δεδομένη στιγμή», σχολίασε, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επέμβει σε ένα πλοίο το οποίο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια».

«Αυτό το οποίο όμως έχει είναι στα συν του δικού μας Λιμενικού είναι ότι προσέγγισε να προσφέρει βοήθεια σε νερό και σε τροφή», πρόσθεσε.

«Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να επέμβει ένα λιμενικό στα διεθνή ύδατα σε ένα πλοίο το οποίο υποθέτει ότι μεταφέρει μετανάστες. Και το δεύτερον είναι ότι δεν είναι δουλεία – ώστε να μπορέσει το κράτος να κρίνει ότι αυτό είναι δουλεμπορικό, δηλαδή δεν τους μεταφέρει με σκοπό του να πάνε κάπου και να γίνουν δούλοι. Είναι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από μία οδύνη, προσπαθούν να βρούνε μια καλύτερη πατρίδα», κατέληξε.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2023 7:34 ΠΜ

Διαβάστε ακόμα:

Ένα τραγικό και ένα πολιτικό ναυάγιο