Ντ. Ψαλτοπούλου για Θεσσαλία: Γιατί είναι σημαντικά η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Ντ. Ψαλτοπούλου για Θεσσαλία: Γιατί είναι σημαντικά η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό

Σημαντικά για να μην υπάρξουν μεταδοτικές ασθένειες είναι η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μην παραλείποντας να αναφερθεί στη «δεύτερη μεγάλη επίπτωση μετά τα μεταδοτικά νοσήματα» όπως τη χαρακτήρισε και δεν είναι άλλη από το μετατραυματικό στρες, το άγχος, την κατάθλιψη.

«Όσο πιο γρήγορα γίνει η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση των ζώων, τόσο πιο ασφαλές είναι και μειώνεται η πιθανότητα για μεταδοτικές νόσους. [...] Γενικά έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και μεγάλο πρόβλημα είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και γι' αυτό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθούν. Αφού το ασφαλές πόσιμο νερό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για να μειωθούν τα ποσοστά γαστρεντερίτιδας και οποιωνδήποτε άλλων λοιμωδών νοσημάτων σε όλους τους κατοίκους. Το πρώτο είναι να υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό στα σπίτια, που αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές γίνεται με εμφιαλωμένο νερό, όπως αντίστοιχα και ένα ασφαλές φαγητό» σημείωσε ενώ τόνισε πως στα στάσιμα νερά και με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε περισσότερα κουνούπια και μεγαλύτερη πιθανότητα μεταδοτικών νοσημάτων», όπως ανέφερε η Ντόρα Ψαλτοπούλου.

«Η καύση των ζώων, η αποστράγγιση των περιοχών και η διασφάλιση μέσω των δικτύων ύδρευσης ότι θα υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας σύμφωνα με την καθηγήτρια και συμπλήρωσε πως «όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στην προτεραία κατάσταση, τόσο μικρότερη πιθανότητα θα υπάρχουν για τις μεταδοτικές νόσους γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, δερματικά εξανθήματα, αναπνευστικές λοιμώξεις», συμπλήρωσε η κα. Ψαλτοπούλου.

Το άγχος και η κατάθλιψη

Υπάρχει και «δεύτερη μεγάλη επίπτωση μετά τα μεταδοτικά νοσήματα» όπως τη χαρακτήρισε η κα. Ψαλτοπούλου και δεν είναι άλλη από το μετατραυματικό στρες, το άγχος και την κατάθλιψη που μπορεί να επακολουθήσουν από την απώλεια ατόμου συγγενούς, του σπιτιού, από την απώλεια της εργασίας και από το άγχος για την επόμενη μέρα. «Φανταστείτε τώρα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου και του χειμώνα πώς όλος αυτός ο πληθυσμός θα βιώνει μια νέα βροχή στους ίδιους χώρους», συμπλήρωσε.