Πύλος - Διασωθέντες ναυαγίου: Στα αμπάρι του σκάφους ήταν γυναίκες και παιδιά

Πύλος - Διασωθέντες ναυαγίου: Στα αμπάρι του σκάφους ήταν γυναίκες και παιδιά

Οι πρώτες μαρτυρίες από τους διασωθέντες μετανάστες κάνουν λόγο στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι στα αμπάρια του σκάφους ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ για την πρωτοφανή τραγωδία σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού στην ΕΡΤ.

Ο Νίκος Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Οι νεκροί είναι δεκάδες - μέχρι αυτή τη στιγμή 78 - ενώ 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων.

Σε εξέλιξη είναι εδώ και ώρες μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX. 

Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε μετά απο αίτημα του Λιμενικού σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Αναμένεται να φτάσουν στο σημείο και οι ιατροδικαστές.